Sukob maskiranih Palestinaca i policije u blizini džamije Al-Aksa

Sukobi između maskiranih Palestinaca i izraelskih sigurnosnih snaga izbili su u nedjelju na mjestu na kome se nalazi džamija Al-Aksa u jerusalemskom starom gradu posljednjeg dana muslimanskog praznika Kurban-bajrama

27. Sep 2015. | 10:11 | S.M
47373


U policijskom saopćenju je navedeno da su mladi Palestinci "bacali kamenice i petarde na policiju i snage granične policije", koji su odgovorili " sredstvima za rasturanje nereda", prenosi agencija AFP. Napetost na tom svetom mjestu porasla je u posljednjih nekoliko sedmica od proslave jevrejske Nove godine.

Al-Aksa je treća po značaju u islamu, a mjesto na kome se nalazi je najsvjetije za Jevreje i oni ga nazivaju Brdo hrama, jer su se tu nekada nalazili drevni jevrejski hramovi. Muslimani su alarmirani sve češćim posjetama Jevreja Brdu hrama i strahuju da bi propisi, koji se na njega odnose, mogli da se izmjene. Jevrejima je dozvoljeno da tamo idu, ali ne i da se mole, kako ne bi provocirali napetost.

Ograničenja za muslimanske vjernike koji ulaze na Brdo hrama, a koji oni zovu Uzvišeno utočište, Haram al Šarif, ukinuta su u nedjelju, odnosno dozvoljeno je i mladim Palestincima da se tamo mole, dok je za Jevreje ulaz zabranjen. Policija je poslije sukoba saopćila da je situacija trenutno "pod kontrolom".

(Agencija FENA)

Oznake: > >

Na vrh