Suljkanović o novoj Vladi TK: Poziciju sam prihvatio da ne bi došlo do anarhije

20. Feb 2018. | 14:17 | NV
jakub

Novoformirana Vlada Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Jakubom Suljkanovićem održala je prvu sjednicu, a premijer je poručio da se građani ne trebaju bojati za finansijsku stabilnost i rad Vlade.

“Rad Vlade ima podršku Skupštinske većine od 20 zastupnika, te postoji koordinacija za sve poslove. S druge strane želim reći da će Vlada TK raditi prema ranije usvojenim programskim rješenjima i usvojenom budžetu. Mi već imamo usvojene ključne dokumente i neće moći doći do nekog radikalnog zaokreta i promjena”, kazao je Suljkanović.

Suljkanović je najavio i da će Vlada vrlo brzo biti kompletirana s obzirom da u subotu nisu bila dostavljena imena za dva ministarstva.

Govoreći o razlozima zbog čega je srušena bivša Vlada i imenovana nova, Suljkanović je istaknuo kako je to posljedica želje pojedinih zastupnika da očuvaju mir i stabilnost u Tuzlanskom kantonu.

“Mogu vam reći, kao profesionalac od 27 godina poslovnog života u raznim preduzećima i institucijama nisam nikada dobio ni tražio neku funkciju od SDA. Ove pozicije sam se prihvatio samo iz razloga da se potpuna nestabilnost i anarhija ne uvede u TK. Da nije formirana ova vlada s ovom većinom u TK bi bio haos, jer prethodna vlada nije imala saradnju sa Skupštinom, zbog čega su se stvarali problemi u radu vlasti. Odgovorno tvrdim na bazi činjenica kojima ja raspolažem, jer su prethodne tri godine bile pozitivne, a bit će i 2018. Može se uvesti samo vještačka nestabilnost od pojedinaca i grupa, kojima je to u interesu. Ipak, budžetski korisnici ne trebaju se bojati da će biti uskraćeni za svoja prava”, kazao je Suljkanović.

Suljkanović je kazao i da ga niko “iz Sarajeva i iz vrha stranke nije pitao šta ja mislim o ovoj situaciji.”

“Moja je želja da očuvamo stabilnost kantona, bitno je da su ostali neki ljudi u Vladi koji mogu nastaviti u kontinuitetu.”

Prema informacijama iz Izvršnog odbora SDA Srebrenik Suljkanović je isključen iz ove stranke, a on je najavio žalbu.

 

NV / NAP

Na vrh