Magazin>>

Sultanija traži vlasništvo nad ostrvom Galatasaray u Istanbulu

5. Feb 2017. | 11:14 | O. H.
GalataSultanija

Vlasnik malog ostrva na kojem se danas nalazi kompleks restorana i bazena poznat kao Galatasaray Adasi (Ostrvo Galatasaray) ipak je istoimeno čuveno sportsko društvo, a unuka sultana Abdulhamida II Nilhan Osmanoğlu moraće da odustane od svojih nastojanja da povrati vlasništvo nad ovim ostrvom.

Naime, turska štampa ovih dana dosta prostora posvećuje vijesti da je Nilhan Osmanoğlu, koja je peto koljeno posljednjeg osmanskog sultana koji je tu funkciju obavljao u punom državničkom kapacitetu, službeno tražila da se njenoj porodici vrati pravo vlasništva na jedan od najprepoznatljivijih dijelova Bosfora. Prema njenim tvrdnjama ostrvo je bilo vlasništvo sultanove porodice. Nalazi se stotinjak metara od obale evropskog dijela Istanbula i na njemu se danas nalaze sportski i ugostiteljski objekti kojima upravlja i raspolaže Sportsko društvo Galatasaray.

Navodno, Uprava Galatasaraya je prezentovala činjenice da je ostrvo otkupljeno 1948. godine, da se postupilo u skladu sa zakonom, te da je porodica od koje je kupljeno jasno dokazala vlasništvo. Zakon u ovakvim slučajevima priznaje period od deset godina strani koja smatra da je oštećena u kupoprodajnom procesu. Obzirom da se takav prigovor u određenom roku nije desio prelazak u vlasnoštvo Galatasaraya ne može biti osporen.

Inače, Nilhan Osmanoğlu je rođena u Istanbulu 1987. godine i prva je iz loze osmanskih sultana rođena na turskoj teritoriji nakon raspada Osmanske države. Njen pradjed, sultan Abdulhamid II, posljednji je sultan koji je aktivno vladao državom koja je bila u fazi desolucije. Svrgnut je od strane svog brata Mehmeda petog. Kraj života proveo je u kućnoj izolaciji baveći se duborezom u drveti i pisanjem memoara. Umro je 1909. godine.

 

Izvor: agencije

Na vrh