Šuman: Biće novih igrača

11. Nov 2016. | 11:58 | NV
suman-bilal-bih-aut

Rukometna seniorska reprezentacija BiH startovala je s dva poraza u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2018. godine u Hrvatskoj.

Nakon što su se utisci slegli i glave ohladile, selektor Bilal Šuman je u razgovoru za službeni sajt Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine analizirao urađeno, najavio naredne akcije, igračke promjene…

“Ove dvije utakmice su nam pokazale gdje smo i šta nam je činiti ako želimo naprijed, a to nam je svima cilj. U prvoj utakmici sa Španijom 20 minuta je bilo veoma korektno i tu sam zadovoljan. U obje utakmice odbrana je imala zadovoljavajući nivo. Odlična je bila odbrana sa igračem manje, napad sa igračem manje je dosta dobro funkcionisao i nije bilo tehničkih grešaka. Ne treba zanemariti podatak da smo 20 minuta u obje utakmice igrali s igračem manje. U tim okolnostima nismo došli u situaciju da protivnik postigne lagan gol. Znači, ostalo nam je da konstatujemo kako nam u ove dvije utakmice igra u napadu šest na šest još nije dostigla taj nivo na kojem želimo biti”, kaže Šuman.

Naš tim naredne kvalifikacione utakmice igra u maju protiv Finske s kojima nas očekuje dvomeč. Selektor smatra da će biti dosta vremena da se neke stvari poprave, a one što funkcioniraju zadrže ili nadograde.

“U januaru naredne godine igramo dvije kontrolne utakmice protiv Makedonije, koja ide na Svjetsko prvenstvo, tako da će to biti za nas odličan test. Skupit ćemo se svi, ali ću voditi drugačiji sastav, imat će priliku da pokažu šta znaju i oni koji nisu dobili priliku u ove dvije prethodne utakmice. Bit će promjena, vjerujem da ćemo dobiti nove igrače kvalitete Vegara ili Nuića, kao što je bio sada slučaj. Nakon Makedonije, imamo utakmicu u Beogradu protiv Saudijske Arabije i onda se vraćamo kući, gdje ćemo svi zajedno imati još desetak treninga. Tako ćemo iskoristiti taj januar da probamo neke nove momke, da možemo raditi na ovim stvarima za koje mislimo da su nam jako važne, naročito taj napad šest na šest, kojeg stalno ponavljam”, kaže Bilal Šuman.

Na pitanje kolike su nam sada šanse za odlazak na Evropsko prvenstvo, selektor odgovara:

“Opet je sve u našim rukama. Matematika je jasna, moramo imperativno pobijediti Fince u oba meča ako želimo na EURO. Istovremeno, Austrijanci igraju s mnogom boljom i kvalitetnijom Španijom. U maju možemo imati veoma lako situaciju da Španija ima osam bodova, mi četiri, Austrija i Finska po dva. Moglo bi se desiti da u zadnjem kolu Austrija i BiH u međusobnom duelu odlučuju o putniku na Evropsko prvenstvo, a takav scenarij smo očekivali i prije naše prve utakmice. U Austriji ćemo biti kao na domaćem terenu. Znači, pod moranje nam je da dva puta pobjedimo Finsku ako želimo nešto.”

Na pitanje da li u svom notesu već ima neke igrače na koje ozbiljnije računa, Šuman odgovara da “ima tu dosta interesantnih imena. Trebamo vidjeti Benjamina Čičkušića, Marija Pavlaka, golmana Damira Efendića, Kristijana Jarka koji je bio ovdje, ali nije dobio mnogo prilike… Ima dosta imena, spisak je od 27 igrača, testirat ćemo i njih kao i mlađe i naravno nadam se da će biti taj nivo da mogu igrati u A selekciji.”

 

NV / RS BiH

Na vrh