Surova realnost nakon Svjetskog prvenstva

23. Aug 2014. | 21:01 | A.P
27136

Nedavno objavljeni izvještaji brazilske centralne banke pokazali su da najveća južnoamerička ekonomija ide prema recesiji s predsjedničkim izborima zakazanim za dva mjeseca. Indeks ekonomske aktivnosti, glavni parametar koji mjeri privredni rast ekonomije Brazila, pao je 1,5 posto u junu, čime se negativna stopa rasta nastavila peti mjesec zaredom.

Ministarstvo turizma je procijenilo da je Svjetsko prvenstvo privuklo oko milion turista, čime je zemlja zaradila oko 13,2 milijardi dolara, a što je jednako novcu uloženom u izgradnju stadiona i prateće infrastrukture. Usprkos činjenici da je otvoreno oko milion radnih mjesta, brazilsko ministarstvo rada je izvijestilo da zemlja bilježi najmanji broj novih radnih mjesta još od 1998. godine.

Manoel Dias, ministar rada, za to je okrivio Svjetsko prvenstvo koje je, prema njegovim riječima, dovelo do drastičnog pada potrošnje kod domaćeg stanovništva, manje radnih dana te do nižeg nivoa novih zapošljavanja. S obzirom na negativne pokazatelje, sva je pažnja preusmjerena na Centralnu banku od koje se očekuje da smanji kamatne stope te na taj način pokuša obrnuti negativne trendove u privredi Brazila.

Oznake:

Na vrh