Sutra predstavljanje 64. godišnjaka Orijentalnog instituta

Orijentalni institut iz Sarajeva sutra će predstaviti časopis Prilozi za orijentalnu filologiju 64/2015.

15. Dec 2015. | 15:17 | A.D
51479

O značaju ovog časopisa i sadržaju ovog broja govorit će dr. Fazileta Hafizović, glavna urednica. Pored Hafizović govorit će i prof. dr. Munir Mujić koji će predstaviti radove iz oblasti filologije, dr. Aladin Husić predstavit će radove iz oblasti opće i kulturne historije, dok će dr. Amina Šiljak-Jesenković govoriti o prilozima i bibliografijama objavljenim u ovom broju časopisa.

U ovom broju objavljena su i tri izvorna znanstvena rada iz oblasti književnosti, i to Sabahete Gačanin (Orijentalni institut, UNSA) “Poetska kazivanja kao memorijski konektori“, Müberre Gürgendereli (Filozofski fakultet UNSA/Trakya Üniversitesi, Edirne) “Pjesme o Bismilli kod bošnjačkih divanskih pjesnika”, te Amine Šiljak-Jesenković “Kazivanje o Jusufu: od kur'anskog prototeksta do kratkih poetskih formi u divanskoj poeziji Bošnjaka“.

Aladin Husić, jedan od promotora istakao je da se radi o 64. broju Godišnjaka koji izlazi od 1950. godine.

“Većina radova u Godišnjaku su radovi sa skupa koji je organiziran pod naslovom „Kulturno-historijski tokovi u BiH, od 15. do 19. stoljeća“ koji je održan ove godine u maju mjesecu, na godišnjicu spaljivanja Orijentalnog instituta BiH.

Cjeline su tematski različite, od jezičke, filološke, kulturno-historijske i historijske naravi. Časopis inače objavljuje radove koji se tiču historije Bosne u vrijeme Osmanske vladavine i one radove koji su nastali na izvornoj arhivskoj, književnoj ili književno-historijskoj građi i koju su naši pisci stvarali, da li u Bosni i Hercegovini ili izvan nje. Radi se o jedinstvenom časopisu koji tretira jedan duži vremenski period, a ovaj broj, s obzirom na 65. godina od osnivanja Orijentalnog instituta, uglavnom pokriva teme iz navedenih oblasti koje se tiču Bosne i Hercegovine“, izjavio je Aladin Husić za Novo vrijeme.

Promocija novog broja časopisa bit će upriličena u prostorijma Instituta u 13 sati.

Na vrh