Sutra primopredaja vatrogasnih vozila Grada Beča Vatrogasnom savezu KS-a

Sutra će u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu “Alipašin most“ (Džemala Bijedića 151) biti održana primopredaja četiri vatrogasna vozila Grada Beča za Vatrogasni savez Kantona Sarajevo

12. Feb 2015. | 10:47 | A.D
36296

Ispred Grada Beča će biti prisutni Gerald Schimpf, oficir i glasnogovornik profesionalne Bečke vatrogasne službe, te njegov kolega Kristof Drmac.

Četiri polovna univerzalna vatrogasna vozila za gašenje bit će predata na korištenje dobrovoljnim vatrogasnim društvima Vratnik, Novo Sarajevo, Novi Grad i Tarčin.

Saradnja bečkih i sarajevskih vatrogasaca inicirana je na Bečkoj večeri u oktobru 2013. godine koju svake godine organizuje Compress Sarajevo – Kontaktbiro Grada Beča, jedan od jedanaest biroa Grada Beča u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Compress Sarajevo učestvuje u povezivanju Beča i Sarajeva u različitim komunalnim oblastima, njegujući prijateljske odnose dva grada.

Predstavnica Grada Beča na Bečkoj večeri bila je gradska vijećnica i zastupnica u bečkom Pokrajinskom parlamentu Barbara Novak, koja je potrebe sarajevskih dobrovoljnih vatrogasaca prenijela nadležnim organima Grada Beča.

Kao članica Odbora za obrazovanje, mlade, informacije i sport Gradskog vijeća, Novakova je svoj politički angažman usmjerila na školske i vannastavne aktivnosti djece i mladih.

Najaktivnija je njena uloga međutim u projektima razvoja i dostupnosti modernih tehnologija i informatizacije Beča.

Saradnju su dalje realizovali profesionalna Bečka vatrogasna služba i Vatrogasni savez KS na čelu s Tajibom Pašićem.

Na primopredaju su pozvani predstavnici Civilne zaštite Kantona Sarajevo i Civilne zaštite Federacije BiH, predstavnici Gradske uprave, Kantona Sarajevo, načelnici četiri opštine i pomoćnici za civilnu zaštitu te predstavnici Austrijske ambasade.

Na vrh