Svečana akademija u povodu 11. godišnjice Oružanih snaga BiH

2. Dec 2016. | 12:31 | NV
021216-49nas

Dan Oružanih snaga BiH i 11. godišnjica formiranja Oružanih snaga BiH i ove su godine obilježeni brojnim aktivnostima i sadržajima, a Svečanom akademijom i prijemom za državne i međunarodne zvaničnike i članove diplomatskog kora, te najviše dužnosnike odbrambenih struktura BiH i predstavnike crkava i vjerskih zajednica u BiH, u Domu OS BiH 01.12.2016. godine upotpunjen je plan obilježavanja ovog značajnog datuma za Ministarstvo odbrane i oružane snage Bosne i Hercegovine.

Govoreći o Oružanim snagama BiH, zamjenik ministra odbrane Sead Jusić osvrnuo se na vrijeme kada su najviši politički i vojni dužnosnici ove zemlje dogovorili formiranje jedinstvenih Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH na državnom nivou.

On je u svom govoru naglasio da se ključ uspjeha naših oružanih snaga ogleda u profesionalizmu i požrtvovanosti njenih pripadnika, vojnika i civila, koji uprkos brojnim izazovima i teškoćama u radu uspjevaju usvajati standarde i procedure koje nas svakim danom sve više bliže euroatlanskim integracijama.

“Zahvaljujući angažmanu našeg personala možemo se ponositi uspjesima koji se ogledaju u velikim područjima koja su trajno očišćena od mina, pomoći našem stanovništvu kad god je pomoć zahtjevana, a posebno smo ponosni na doprinos pripadnika oružanih snaga u operacijama podrške miru u svijetu pod vodstvom NATO-a i UN.a”, kazao je zamjenik ministra Jusić.

U svom obraćanju Jusić je govorio i o nedavno usvojenom starteškom dokumentu “Pregled odbrane” i “Planu modernizacije Oružanih snaga BiH”, te o knjiženju perspektivne vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu što je uslov za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO – MAP.

Prigodan muzičko-umjetnički program priredili su Vojni orkestar Oružanih snaga BiH i studenti muzičkih akademija iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, kao i solisti iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banja Luke. Dirigenti su bili pukovnik Tomislav Sušac i prof. Ognjen Bomoštar.

 

NV

Na vrh