Svečano obilježen Dan reintegracije dijela Općine Vogošća u sastav FBiH

23. Feb 2018. | 19:09 | NV
DR 1_800x533

Prije dvadeset i dvije godine, 23. februara 1996. godine, jedan dio općine Vogošća reintegrisan je u ustavno – pravni poredak Federacije Bosne i Hercegovine. Ovo je jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji Općine Vogošća. Bio je to datum kojeg su skoro četiri godine čekali svi prognani Vogošćani i datum koji je označio početak jednog novog razdoblja u poratom razvoju ove lokalne zajednice.

Tim povodom su predstavnici Općine, političkih partija i boračkih udruženja na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Vogošće, spomen obilježju Civilnim žrtvama rata općine Vogošća i spomen obilježju ubijenim Logorašima općine Vogošća položili cvijeće te učenjem fatihe i minutom šutnje odali počast.

U sklopu obilježavanja ovog značajnog datuma, u kino Sali JU KSC Vogošća u prisustvu predstavnika vlasti, političkih partija, javnih ustanova i preduzeća, organizacija, udruženja, vjerskih zajednica i sportskih kolektiva, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Vogošća. Nakon intoniranja himne, svečanom skupu su se obratili predsjedavajući Općinskog vijeća Tarik Curić, Općinski načelnik Edin Smajić i Avdo Hebib tadašnji ministar MUP-a, čestitajući svim građanima Dan reintegracije dijela općine Vogošća.

Tokom obraćanja prisutni su se prisjetili Vogošće, kada je bila uništena, devastirana, opljačkana i popaljena i sada 22 godine od reintegracije, Općina Vogošća postala je mjesto u kojem su prepoznatljivi novi projekti. Razvoj Općine vidljiv je i kroz nastojanje općinskih vlasti da osigura nova radna mjesta i stvori ambijent ugodnog življenja.

U sklopu obilježavanja Dana reintegracije održane su brojne kulturne i sportske manifestacije, saopćeno je iz Općine Vogošća.

 

NV

Na vrh