Svečano otvaranje moskovske džamije: Prima 10.000 ljudi

Danas, 23. septembra, dan uoči muslimanskog blagdana Kurban-bajrama, poslije deset godina rekonstrukcije bit će otvorena Centralna džamija Moskve

23. Sep 2015. | 12:19 | S.K
47237a

Površina moskovske džamije je povećana 20 puta i sada je 19 hiljada kvadratnih metara, što znači da na zajedničku molitvu može primiti 10.000 ljudi. Nakon rekonstrukcije ovo je postala najveća muslimanska džamija u Evropi, prenosi agencija TASS.

Očekuje se da će na svečanosti otvaranja džamije prisustvovati predsjednici nekoliko država. Predsjednik Savjeta muftija Rusije Ravilj Gajnutdin će u svojoj rezidenciji primiti predsjednika Turske Recepa Erdoğana, predsjednika Palestine Mahmuda Abasa, Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, kao i predsjednika Čečenske Republike Ramzana Kadirova i Republike Tatarstan Rustama Minihanova.

Otvaranje džamije je prvobitno planirano za maj 2016. godine, ali je odlučeno da se radovi ubrzaju kako bi se svečanost održala u godini obilježavanja 70-godišnjice Velike pobjede.

“Ovo je dan kada odajemo poštu veteranima i dan sjećanja na branioce domovine i ove džamije koja je uvijek vršila službe, ne zatvarajući svoja vrata, svih 111 godina svog postojanja”, izjavio je u intervjuu za agenciju TASS predsjednik savjeta muftija Rusije Ravilj Gajnutdin.

Oznake: > > >

Na vrh