Svečanost na UNSA: Promovisano devet profesora emeritusa

27. Dec 2017. | 17:57 | NV
rektorat2

Na Univerzitetu u Sarajevu danas je održana svečana sjednica Senata i promocija devet profesora emeritusa čime se završava obilježavanje 68. godišnjice postojanja Univerziteta.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj kazao je da su ljudi koji danas dobijaju zvanje profesor emeritus u svojoj radnoj karijeri dali značajan doprinos razvoju Univerziteta u Sarajevu iz oblasti iz kojih dolaze prirodno-matematičkih, medicinskih, humanističkih nauka…

“Radi se o eminentnim redovnim profesorima koji po kriterijima za odabir profesora emeritusa imaju izvanredne rezultate iza sebe i u pogledu kao Univerzitet imamo sreću da će oni u narednim godinama moći da participiraju u određenim oblicima nastavnog procesa. Moći će da izvode nastavu iz pojedinih predmeta, odnosno dijelova nastave na trećem ciklusu studija, da budu koordinatori-voditelji projekata, predsjednici i članovi komisija za izbor nastavnika u zvanja i odbranu i ocjenu doktorskih disertacija, magistaraskih radova itd.”

Škrijelj je kazao da ga čini sretnim što je riječ o ljudima koji su dobrog zdravstvenog stanja i u radnoj energiji koja još dugo može služiti Univerzitetu u Sarajevu.

Lejla Saračević, penzionisana je redovna profesorica Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i danas je izabrana za profesora emeritusa. I sama je, kako kaže, uzbuđena i zbunjena. Navodi da je cilj tokom radnog vijeka bio prenijeti znanje na studente. Sada će početi pisati novi udžbenik.

“Cijeli život se bavim jonizirajućim zračenjima, odnosno radioaktivnim elementima koji emituju ta jonizirajuća zračenja i ta zračenja koja su svuda oko nas djeluju na živi svijet, biljke, životinje i čovjeka. To djelovanje i efekti na živi organizam su suština mog djelovanja. Pratim i savremenu literaturu i prevodim”, kazala je Saračević.

Rektor Škrijelj u svom je obraćanju prisutne podsjetio na osnivanje UNSA 1949. godine i njegov doprinos u izgradnji ekonomskog i kulturnog napretka. Danas Univerzitet u Sarajevu ima 25 fakulteta i akademija, pet naučnih instituta, četiri pridružene članice, tri univerzitetska centra i pet ostalih članica.

Profesori emeritusi osim Lejle Saračević su i dr. Melita Ahić-Đokić, penzionisani redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta UNSA, dr. Ismet Demirdžić, penzionisani redovni profesor Mašinskog fakulteta, dr. Ivo Komšić, penzionisani redovni profesor Filozofskog fakulteta UNSA, dr. Milka Maksimović, penzionisani redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA, dr. Enes Pelidija, penzionisani redovni profesor Filozofskog fakulteta, dr. Jusuf Žiga, penzionisani redovni profesor Filozofskog fakulteta, dr. Nusret Smajlović, penzionisani redovni profesor Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja i dr. Zvonimir Tomić, penzionisani redovni profesor Pravnog fakulteta UNSA.

 

NV / NAP

Na vrh