Dodjeljena priznanja povodom 478 godina rada Gazi Husrev-begove medrese

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu danas je svečano obilježila 478. godišnjicu kontinuiranog odgojno-obrazovnog rada

8. Jan 2015. | 17:39 | D.R
34537


Na svečanoj akademiji dodijeljena su posebna priznanja za afirmaciju ove odgojno obrazovne ustanove i njenim svršenicima Hadžemu Hajdareviću, književniku i Muharemu Omerdiću, penzionisanom rukovodiocu Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice u BiH, kao i brojna druga priznanja i zahvalnice.

Direktor GHBM Zijad Ljevaković, nakon što je pozdravio prisutne, osvrnuo se na značaj Medrese i njen kontinuirani rad.

"Proteklo vrijeme i godine, od 1537. do danas potvrđuju naše bivstvovanje i trajanje, a 478 godina rada je vrijeme koje obavezuje. Emanet trajanja i rada škole preuzeli smo od naših prethodnika i za godinu ili dvije ćemo ga predati budućim nosiocima", – kazao je pored ostalog Ljevaković.

Svečanosti su prisustvovati zamjenik reisu-l-uleme IZ u BiH,rektor UNSA, dekani fakulteta, predstavnici općinske, kantonalne i vlasti Federacije BiH, te drugi visoki zvaničnici vjerskog, kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine.

Profesor Medrese Dževad Pleh je s ponosom istakao da je Gazi Husrev-Begova medresa jedina ustanova kod Bošnjaka koja u kontinuitetu obilježava dugu tradiciju svoga postojanja, bez obzira na teška historijska iskušenja kroz koja je narod prolazio, ratova, promjena vlasti, ova Medresa je uvijek nalazila načina da opstane, da bude zadnja duhovna garancija, snaga, energija koju je ovaj narod morao imati da bi preživio i opstao.

"S obzirom na karakter odgoja i obrazovanja, koji je specifičan, jer njeguje vjerske i duhovne nauke, u Medresi se izučavaju i sve druge prirodne i društvene nauke, te naši svršenici imaju diplomu sa kojom se mogu upisati na bilo koji fakultet", – kazao je Pleh u izjavi za Agenciju Fena.

Također, danas je održana i Svečana sjednica Nastavničkog vijeća u povodu dana škole.

Veliki Gazi Husrev-beg je 1537. godine utemeljio Medresu koja je do današnjih dana iznjedrila plejadu istaknutih ličnosti koje su u povijesti odigrale značajnu ulogu u opstanku i razvoju Bosne i Hercegovine.

(Agencija FENA)

Na vrh