Švedska ukida porez na solarnu energiju

23. Nov 2016. | 10:22 | NV
sol

Švedska će iduće godine prestati sa oporezivanjem proizvodnje solarne energije u sklopu planiranog potpunog prelaza na obnovljive izvore energije do 2040. godine, saopštila je švedska vlada, prenosi portal bankar.me.

Udio solarne energije u proizvodnji električne struje u toj nordijskoj zemlji trenutno je zanemariv i iznosi manje od 0,1 posto. Švedska se najviše oslanja na hidroenergiju (39 posto) i nuklearnu energiju (36 posto).

U ponedjeljak je ministarstvo finansija saopštilo da će proizvodnja solarne energije za vlastite potrebe od 2017. biti u potpunosti izuzeta od obveze plaćanja poreza. Komercijalni proizvođači plaćaće porez od samo 500 švedskih kruna (51 euro) po megavat satu, čak 98 posto manje nego što trenutno plaćaju.

“To omogućuje brza ulaganja“, poručila je socijaldemokratska ministarka finansija Magdalena Andersson.

Prijedlog će vjerovatno biti usvojen u parlamentu budući da je opozicija desnog centra već kritikovala ministarku zbog neambicioznog pristupa ulaganjima u obnovljive energente. Potez mora odobriti i Evropska komisija, koja je za Evropsku uniju do 2020. odredila minimalni udio energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji od 20 posto.

U oktobru je švedski regulator energetskog tržišta procijenio da ukoliko žele do 2040. u potpunosti preći na obnovljive izvore, moraju godišnje povećavati udio solarne električne energije između pet i 10 posto.

 

NV / foto ilustracija pinterest.com

Na vrh