Svijetom se brzo širi bakterija koja razlaže ljudsko tkivo

Novootkrivena vrsta bakterije uzrok je sve brojnijih infekcija u Velikoj Britaniji, Kanadi, Japanu, Francuskoj i Švedskoj

18. Jul 2015. | 13:58 | S.M
44097


Bakterije iz grupe streptokoka obićno izazivaju bezazlene zdravstvene tegobe poput upale grla i blagih kožnih infekcija, što su zdravstveni problemi koji se lako liječe antibioticima.

U nešto težim slučajevima bakterija ode dublje u organizam, uzrokujući upalu pluća, infekcije krvi i nekrotizirajući fasciitis, oboljenje koje karakteriše razlaganje ljudskog tkiva i koje neće preživjeti 25 posto oboljelih osoba.

Naučnici Kraljevskog koledža u Londonu nedavno su, međutim, otkrili novi podtip bakterije iz grupe streptokoka koja izaziva nekrotizirajući fasciitis.

Nazvana emm89, ova vrsta organizma uzrok je sve većeg porasta infekcije u posljednje vrijeme. Ona proizvodi više toksina i ne posjeduje spoljašnju kapsulu zbog čega se mnogo brže širi i što je čini još invanzivnijom u ljudskom tijelu.

Naučnici navode da nema razloga za paniku jer je emm89 još uvijek osjetljiv na penicilin i njemu slične antibiotike. Oni se nadaju da će zahvaljujući dodatnim istraživanjima uspjeti da razviju bolje tretmane za suzbijanje ove bakterije.

Razultati istraživanja objavljeni su u časopisu “mBio”.

Oznake: >

Na vrh