Svjetleći crvi, najzanimljivija vrsta u životinjskom kraljevstvu

Svjetleći crvići su jedna od i najzanimljivijih i najljepših vrsta u životinjskom kraljevstvu. No uprkos njihovoj prirodnoj fotogeničnosti, fotografima mogu zadati dosta muke

27. Feb 2016. | 11:29 | A.S
55253

Za ovaj nevjerovatni time-lapse video novozelandskih svjetlećih crva (Arachnocampa luminosa) bili su potrebni sati i sati ustrajnosti.

Snimio ga je kanadski snimatelj Jordan Poste u spilji Waitomo na sjeveru Novog Zelanda.

Tijekom snimanja imao je puno problema: ispraznila mu se baterija i došlo je do niza tehničkih grešaka pa mu je za čitav projekt trebalo čak 60 sati provedenih u tamnoj spilji u kojoj je imao samo svoje kamere i madrac da malo odmori.

Za samo 10 sekundi ovog filma, trebalo je više od 2,5 sata snimanja. Svaki prizor imao je ekspoziciju od 30 sekundi do pola sata, a svaka scena sadrži i do 300 prizora. Za cjelokupni 1,5-minutni video trebalo je ukupno 3.000 prizora.

Ti novozelanski crvi nisu zapravo crvi već ličinke jedne vrste komarca. Viseće tvorevine koje se vide na snimci su ljepljiva sluz koju ličinke koriste kako bi ulovile plijen.

Njihov hipnotizirajući svjetleći rep koriste kako bi namamile razne moljce i mušice. Također, vjeruje se da svjetlost služi i odbijanju od potencijalnih predatora.

Nažalost, zabava završi kad 9-mjesečne ličinke postanu odrasle jedinke. Ne samo da tada izgube svoju treperavu svjetlost, nego nemaju ni razvijena usta ni probavni sistem.

Zbog toga žive samo par dana koje provedu razmnožavajući se i polažući jajašca, piše Jutarnji.

Oznake: > >

Na vrh