Šta se desilo Švicarcima, odakle recesija?

Švicarska će vjerovatno potvrditi u petak da je ušla u prvu recesiju od 2009, što je jasan signal da se privreda zemlje i dalje bori s pritiskom jakog franka

26. Aug 2015. | 18:16 | S.M
45923


Reutersov pool od 12 finansijskih analitičara prognozira da će švicarski bruto društveni proizvod (BDP), "težak" 690 milijardi dolara, opasti za 0,1 posto u drugom kvartalu.

To će biti prvi put za šest godina, osim ako podaci o rastu BDP-a za prvi kvartal ne budu revidirani naviše sa prvobitnih minus 0,2 procenta, da se u dva kvartala uzastopno bilježi privredni pad, što će Švicarsku gurnuti u recesiju.

Ekonomisti očekuju da će ovaj pad biti kratkog vijeka, i da će posljedice odluke Švicarske centralne banke (SNB) iz januara ove godine o ukidanju limitiranja kursa franka biti blaže nego što se strahovalo.

"Svjedoci smo da jak franak uzima svoj danak u švicarskoj privredi, ali smo krajem januara mislili da će rezultati biti još više poražavajući", izjavio je za Reuters direktor švicarskog ekonomskog instituta KOH.

Franak se podigao poslije odluke SNB da ukine ograničavanje njegove vrijednosti na 1,20 franaka za euro, koje je bilo na snazi od septembra 2011. Limit je bio uveden uglavnom da bi se zaštitila ekonomija koja je oslonjena na izvoz.

Na vrh