Tači: Specijalni sud je historijska nepravda prema Kosovu i OVK

26. Dec 2017. | 07:59 | NV
taci(1)

Predsjednik Kosova Hašim Tači je sinoć ocijenio da je formiranje Specijalnog suda za pretpostavljene zločine bivših visokih oficira Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) “historijska nepravda prema Kosovu i OVK”. “Realno ono što sam mislio 2015. mislim i danas. Specijalni sud je historijska nepravda prema Kosovu i OVK”, rekao je kosovski predsjednik u intervjuu za TV Klan Kosova.

On smatra da nije pogriješio što je prije godinu i po dana prihvatio formiranje suda, pošto je to bila prinuda od strane međunarodne zajednice jer bi u suprotnom bile preduzete drastične mjere prema Kosovu.

“Nema suda koji može da ozlijedi niti da uvrijedi moj rat za slobodu i nezavisnost zemlje. To je bila međunarodna prinuda i drugo obećanje međunarodne zajednice da će Kosovo ići ka što bržem formiranju Vojske Kosova, ka liberalizaciji viza, učlanjenja u UNESCO, Interpol i predaji zahtjeva za učlanjenje u Vijeće Evrope”, kazao je Tači. Međutim, Tači je istakao da ta obećanja nisu ispunjena.

“Treba kazniti one koji su izvršili ratne zločine ne jedan narod, organizaciju ili jedan rat”, ocijenio je Tači i upitao ako se radi o pitanju pojedinaca, zašto tako nije govorio bilo kada su u pitanju Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Prema njegovim riječima, dužnost je predsjednika Kosova je da ne blokira ni jednu incijativu kao što je bila i inicijativa 43 poslanika za stavljanje van snage Zakona o specijalnom sudu.

“Uloga predsjednika je da poštuje Ustav” i dodao da je njega odluka skupštine obavezujuća.

Tači je kazao da je svaka inicijativa poslanika zakonita i da svako pitanje treba mudro i pametno sagledati.

“Ni oni koji su potpisali, niti oni koji to nisu uradili, tu inicijativu niko ne treba etiketirati”, istako je on i dodao da je incijativa 43 poslanika o Specijalnom sudu “malo pogrešno protumačena”.

“Inicijativa poslanika prije nekoliko dana nije tražila stavljanje van snage, već je ponudila jednu alternative, nije minirala proces”, kazao je Tači.

Ispričao je i da je tokom susreta sa ambasadorima zapadnoevropskih zemalja i SAD rekao da on ne može da obuzda volju poslanika, pošto su vlasti prema Ustavu podjeljene.

 

NV / Beta

Na vrh