Tadić – Chunfeng: BiH i Kina imaju dobru saradnju

Iako su geografski vrlo daleko jedna od druge, u odnosima Bosne i Hercegovine i Kine postoji mnogo dobrih stvari, istaknuto je tokom današnjeg susreta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjena Tadića s ambasadorom Kine u BiH Dongom Chunfengom

4. Mar 2015. | 16:43 | S.M
040301502am


Tadić je zahvalio ambasadoru na velikom spisku projekata u BiH u kojima učestvuje Kina istaknuvši kao primjer Termoelektranu Stanari u Republici Srpskoj.

Izrazio je uvjerenje da su rukovodstva Doma naroda i Parlamentarne skupštine BiH spremna učiniti sve da bi se i kroz odgovarajuće međudržavne ugovore regulirali odnosi BiH i Kine i dalje pospješila saradnja i na ekonomskom i na svim drugim poljima.

Ambasador Chungfeng istaknuo je da je Kina pokrenula dosta poslovnih inicijativa usmjerenih ka Evropi i jugoistočnoj Evropi te da se i od bh. vlasti očekuje prava reakcija.

Tadić je izrazio nadu da će tokom ovog mjeseca biti okončan proces uspostave izvršne vlasti u BiH i u Federaciji BiH, a na taj način, pojasnio je, stvorit će se pretpostavke i za reakcije na poslovne inicijative i za više bavljenja vlasti ekonomsko-socijalnim temama.

Tadić je pozvao ambasadora da pomogne da javnost BiH bude bolje upoznata o načinu na koji je Kina povezala političke i krupne ekonomske reforme.

On je naglasio da u BiH danas uglavnom preovladavaju ekonomski i socijalni incidenti za čije rješavanje bi izučavanja nekih rješenja iz ove prijateljske zemlje mogla biti od velike pomoći, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA)

Na vrh