Tal Afar: Iračka vojska i šiitske milicije ušle u grad

24. Aug 2017. | 10:30 | NV
tal-afar

Iračka vojska i šiitske milicije Hashd Al-Shaabi ušle su u sam grad Tal Afar, preuzevši kontrolu nad pet naselja u samom gradu koji je zadnje upotište ISIL-a na sjeverozapadu Iraka.

Kako prenose irački mediji, iračka vojska i šiitske milicije imaju značajnu prednost u ljudstvu i tehnici, pa je napredak veoma brz i ISIL se povlači prema samom središtu grada. To je potvrdio i komadant šiitskih milicija koji je saopštio je su jedinice iračke vojske uspješno razminirale oko 60 lokacija na koje je ISIL postavio eksploziv kako bi usporio napredovanje druge strane.

Iračka vojska je saopštila da je u operacijama ubijen 61 pripadnik ISIL-a i da borbe u Tal Afaru neće biti duge i teške kao u Mosulu ili Raqqi, uprkos pet samoubilačkih napada automobilom-bombom koji su izvedeni jučer, a za koje je ISIL-ova agencija Amaq tvrdila da su bili uspješni te da su nanijeli velike gubitke iračkim snagama i šiitskim milicijama.

Tal Afar je strateški važan grad smješten zapadno od Mosula i mjesecima je odsječen od ostatka snaga ISIL-a. Okončanjem borbi u tom gradu iračka armija i šiitske milicije u punom kapacitetu mogu krenuti ka sirijskoj granici i na taj način ovladati čitavim Irakom.

Tal Afar je smješten oko 150 kilometara od sirijske granice i prema procjenama imao oko 200 hiljada stanovnika (uglavnom Turkmena), mada se smatra da je taj broj danas upola, ili čak tri puta manji zbog izbjeglica koje su napustili grad dolaskom ISIL-a.

Iračke vlasti procjenjuju da se u samom Tal Afaru nalazi između 1400 i 1600 pripadnika ISIL-a, uglavnom stranaca.

Humanitane organizacije su upozorile da bih narednih dana u izbjegličke kampove iz Tal Afara moglo pristići i do 50 hiljada izbjeglica.

 

NV

Na vrh