Talibani aktivni na 70 posto teritorije Afganistana uprkos prisustvu međunarodnih snaga

1. Feb 2018. | 09:06 | NV
23122015_talibans-archives-afp-m

Talibanski borci, na koje su snage predvođene SAD potrošile na milijarde dolara pokušavajući da ih pobjede, sada su aktivni u 70 posto Afganistana, prenosi Tanjug dijelove iz studije koje je jučer objavio BBC.

Rezultati višemjesečnog istraživanja su pokazali da talibani sada kontrolišu ili prijete većem dijelu teritorije nego što je to bio slučaj 2014. godine, kada su se povukle strane snage.

Afganistanska vlada, međutim, tvrdi da kontroliše većinu oblasti u zemlji.

Prema istraživanju, ISIL je sada aktivan u Afganistanu kao nikad prije, ali ipak nije toliko snažan kao talibani koji su im protivnici.

Ova studija nastala je na osnovu razgovora sa više od 1.200 ljudi iz svih oblasti Afganistana i pokazuje da talibani pod potpunom kontrolom drže 14 oblasti (što je četiri posto teritorije).

Oko 15 miliona ljudi, što je polovina populacije, živi u oblastima koje su ili pod kontrolom talibana ili tamo gdje talibani redovno izvode napade.

Afganistanska vlada kontroliše 122 oblasti, odnosno oko 30 posto teritorije.

Reuters podsjeća da je u eksploziji kola hitne pomoći u Kabulu ubijeno više od 100 ljudi, a sedmicu prije toga u napadu na hotel “Intercontinental”, također u afganistanskoj prijestonici, poginulo je više od 20 osoba, uključujući i četvoro američkih državljana.

Pentagon nije direktno komentarisao ovaj izvještaj BBC-a, ali je ukazao na posljednje podatke koalicije predvođene NATO savezom prema kojima je 56 posto afganistanske teritorije pod kontrolom ili uticajem afganistanske vlade.

BBC ističe da je nasilje u porastu od kako su međunarodne snage napustile Avganistan prije tri godine.

Više od 8.500 civila je, prema podacima UN, poginulo ili je povrijeđeno u prvih devet mjeseci prošle godine

Američki predsjednik Donald Trump je prije nekoliko mjeseci odlučio poslati dodatne snage i tu zemlju kako bi spriječio napredovanje talibanskih boraca.

 

NV

Na vrh