Tataragić: BiH nedostaje filmski centar

Ocjenjujući da je BH Film festival sjajna inicijativa, smatra da je BiH neophodna ta vrsta promocije u inostranstvu

13. Mar 2016. | 12:53 | A.S
56003

Bosni i Hercegovini nedostaje promocija filmova u svijetu, kao što to čini BH Film Festival (BHFF) u New Yorku koji će ove godine biti održan od 26. do 28. maja, izjavila je Elma Tataragić, članica žirija 13. BHFF i selektorica Takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala.

"Imamo promociju zahvaljujući našim recentnim filmovima i njihovim uspjesima, ali nemamo neku organiziranu promociju zbog nedostatka filmskog centra", kazala je Tataragić.

Naglašava nužnost organizirane sustavne promocije bh. filma i njegove historije po cijelom svijetu, osim onoga što pokušava da uradi Udruženje filmskih radnika s minimalnim sredstvima.

"Tako smo imali restrospektivu bh. filma u Indoneziji prije dvije godine, zatim u Italiji i Francuskoj. Znači postoje mala dešavanja, ali nemamo sustavni način promocije filma posebno ne na tržištu Sjeverne Amerike, koje je teško za prodrijeti čak i našim filmašima", navodi Tataragić.

Podsjetila je da Nacrt zakona o audiovizualnoj djelatnosti, koji je nedavno uručen predstavnicima Vlade Federacije BiH, predviđa osnivanje filmskog centra u BiH.

Njegova nadležnost, kaže, ne bi bila samo produkcija filma, već i dopunskih aktivnosti koje se tiču promocije i plasmana bh. filma.

"Upravo Udruženje pokušava da zakrpi tu rupu, s katalogom o bosanskohercegovačkom filmu i festivalom BH filma u okviru Sarajevo Film Festivala. Dakle u BiH treba da postoji centar koji će se promocijom filmova baviti svaki dan. To sada imaju Hrvatska, Srbija, Makedonija i Kosovo", istaknula je Elma Tataragić.

(Agencija FENA)

Oznake: > >

Na vrh