Tehničke izmjene Izbornog zakona omogućavaju da izbore odluče birači, a ne brojači

27. Jan 2018. | 22:32 | NV
senad_sepic02

I dok se u javnosti ne prestaje pričati o izmjenama Izbornog zakona BiH kojim će se implementirati presude Ustavnog suda BiH, kao i one iz Strazbura, malo je onih koji se obaziru na tehničke izmjene koje su u parlamentarnoj proceduri, a koje će omogućiti da izbore odluče glasači, a ne brojači.

Nezavisni blok zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pripremio je izmjene Izbornog zakona koje se odnose na izgradnju povjerenja u birački proces, osiguravanje mogućnosti elektronskog glasanja te transparentan rad biračkih odbora i lokalnih izbornih komisija.

Izmjene Izbornog zakona BiH u prvom čitanju su dobile neophodnu većinu, a one se odnose samo na oblasti koja nema etnički predznak, nego je to pitanje demokratičnosti, transparentnosti i povjerenja u izbore i sistem države.

“Našim rješenjima želimo omogućiti i elektronsko glasanje svim biračima, te pojačati nadzor i odgovornost u radu biračkih odbora i brojanja glasova”, pojasnio je poslanik i predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Naredno razmatranje ovog prijedloga u drugom čitanju bit će 31. januara za kada je zakazana nova sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

 

NV / NAP

Na vrh