Tehnološka revolucija već u tekućoj godini?

Ova godina bi mogla biti prekretnica za svijet tehnologije baš kao što su to bile devedesete godine prošlog stoljeća. Tada je ''rođenjem'' interneta svijet doživio svojevrsnu revoluciju, kako u tehnološkom tako i u ekonomskom pogledu

5. Jan 2014. | 19:09 | Dino Zoletić
17046

Tekuću godinu mnogi stručnjaci smatraju prekretnicom za dalji razvoj tehnologije koja nas okružuje. Od robotike do umjetne inteligencije. Od 3D printera do super-kondenzatora, svijet oko nas se mijenja rapidno i samo rijetki mogu ispratiti ovakav tehnološki ''boom''.

U robotici je Google prošle godine već napravio značajne korake, a 2014. godina bi samo trebala biti potvrda svega učinjenog i godina u kojoj će biti izgrađeni čvrsti temelji za dalji napredak u tom polju. Zahvaljujući Google kompaniji već imamo automobile sa automatskim navođenjem i ''pametnim'' procesorima koji su sposobni sami upravljati automobilima kroz svjetske metropole. Zatim imamo pametne robote kao ispomoć u medicini, hemiji, prirodnim naukama itd. Intel je već najavio AI (umjetna inteligencija) robote kao dio svog novog projekta. Dakle, sve vodi ka tome da u skorijoj budućnosti dobijemo personalne robote, baš kao što se to desilo i sredinom devedesetih sa personalnim kompjuterima.

3D printanje već uzima veliki zamah i tekuća godina će samo da potvrdi masivan napredak u ovom polju. 3D printeri već sada mogu isprintati keramiku, kuhinjski pribor, spajati metale i plastiku i jedan proizvod i sl.

Super kondenzatori su neka vrsta avangarde i još uvijek nedovoljno istraženi. Međutim, u polju baterija i kondenzatora napravljen je nevjerovatan napredak koji će promijeniti tržište električnih auta zauvijek. Naime, već sada postoje super kondenzatori koji imaju sposobnost punjenja akumulatora bez vremenskog trošenja. Lithium air baterije će brzo pasti u zaborav ukoliko ova tehnologija postane dostupna svima. Naučnici u ovom polju već daju garancije o masovnoj proizvodnji super kondenzatora i prije kraja 2014. godine.

Inteligentni sistemi su neizbježnost naše budućnosti. IBM predvodi manju skupinu kompanija koje sus e fokusirale na izradi ''pametnih'' sistema. Pametniji gradovi, pametnije kompanije i pametnije vlade – moto je koji se provlači ovih mjeseci internetom, a odnosi se na uređaje koji će sve to omogućiti. IBM-ov Watson je prvi uređaj koji spaja kognitivno procesuiranje, prirodne jezične sposobnosti i nepregledne količine pohranjenih podataka.

Zbog svega toga vodeći svjetski stručnjaci u ovim poljima dijele mišljenje kako su ova i godine pred nama vjerovatno nove devedesete. Na nama samo ostaje da vidimo koliko toga će biti realizovano i koliko je čovjek napredovao tehnološki.

Na vrh