Tek ste izvadili biometrijski pasoš? Uskoro stiže novi, još moderniji bh. pasoš

Bosna i Hercegovina je spremna da najkasnije do 1. oktobra 2014. godine počne sa izdavanjem najmodernije treće generacije biometrijskih pasoša, što je 2 mjeseca prije roka postavljenog za zemlje članice EU, kažu iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), javlja bh. novinska agencija Patria (NAP)

29. Jun 2014. | 12:56 | S.M
24990


Naime, sve zemlje članice EU imaju obavezu da do kraja ove godine uvedu treću generaciju biometrijskih pasoša (tzv. SAC pasoši). Uvođenje treće generacije pasoša moraju da izvrše i zemlje koje imaju bezvizni režim sa EU, uključujući i Bosni i Hercegovinu.

"U Madridu je održana međunarodna ICAO konferencija na kojoj je vršeno testiranje pasoša treće generacije. Među ukupno 18 zemalja koje su izvršile testiranje, jedine zemlje koje su prisustvovale testiranju, a nisu zemlje članice EU su: Japan, Australija i Bosna i Hercegovina", navode iz IDDEEA-e.

Shodno rezultatima testova, utvrđeno je da BiH može biti spremna već do oktorba ove godine. Oni podsjećaju da je BiH na vrijeme počela uvođenje i druge generacije pasoša (tzv. EAC), čime je pokazano da je uspostavljen tehnički održiv razvoj sistema dokumenata u BiH, prenosi NAP.

Na vrh