Teroristički napad u Turskoj, više od 80 mrtvih

Dvije eksplozije odjeknule su u centru Ankare, javlja Al Arabia News. Reuters javlja da je, prema podacima turskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u eksplozijama poginulo najmanje 86 osoba te da je još 126 ranjeno

10. Oct 2015. | 17:08 | S.M
48075


Eksplozije su se dogodile u blizini željezničke stanice tokom protesta protiv sukoba između Turaka i kurdskih militanata na jugoistoku Turske. Kod željezničke stanice su se okupljali pripadnici Demokratske stranke, koji su protest i organizirali.

Neki svjedoci tvrde da se ambulantna kola nisu odmah mogla probiti do mjesta događaja te da je policija opstruirala brzu evakuaciju ranjenih. U blizini mjesta događaja viđeno je sumnjivo vozilo te sumnjivi paket, a stručnjaci za protueksplozivno djelovanje odmah su izašli na teren.

U panici koja je nastala stotine ljudi trčalo je ulicama, a tijela su bila razbacana dvadesetak metara od mjesta eksplozije.

Napad izveo bombaš samoubica?

Turska vlada je napade okarakterizirala terorističkima i premijer je najavio sastanak sa šefovima sigurnosti, prenose svjetski mediji.

Reutersov reporter na licu mjesta vidio je 15 mrtvih tijela prekrivenih zastavama.

Dužnosnici turske vlade izjavili su da se radi o terorističkom napadu i istražuju se navodi da je za eksplozije odgovoran bombaš samoubica.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan najoštrije je osudio ovaj napad, piše The Guardian. "Najstrožije osuđujem ovaj gnusan napad na naše jedinstvo i našu zemlju", rekao je Erdogan.

"Bez obzira na porijeklo i cilj ovog napada, mi smo protiv svake vrste terorizma ili terorističke organizacije", dodao je Erdogan.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad

Niko još nije preuzeo odgovornost na ovaj napad, ali sumnja je odmah pala na ISIS ili na kurdske separatiste, piše CNN. Turska je dugo vremena odbijala izravnu konfrontaciju sa ISIS-om, a sumnja se da je glavni motiv rezerviranom stavu bila razmjena turskih taoca koji su zarobljeni u iračkom gradu Mosulu. Međutim, krajem ljeta, nakon terorističkog napada u pograničnom gradu Surucu, Turska je promijenila ploču i SAD-u dala pravo da koristi jednu vojnu bazu Incirlik.

Na vrh