Testirane balističke rakete za ruski nuklearni voz

24. Nov 2016. | 08:41 | NV
train

Rusija je uspješno testirala interkontinentalne balističke rakete namjenjene novoj generaciji nuklearnih vozova, piše “Independent”.

Testovi raketa za “barguzin”, željeznički raketni sistem, sprovedene su na kosmodromu Plesetsk prije dvije nedelje, navela je ruska državna novinska agencija Interfaks.

“Oni su bili potpuno uspješni”, naveo je vojni izvor toj agenciji, “čime je otvoren put za dalja ispitivanja”, prenio je RTS.

Cijela platforma se sastoji od nekoliko vagona, koji prikrivaju stvarnu namjenu ovih kompozicija. Očekuje se da će oni biti operativni između 2018. i 2020. godine.

General-potpukovnik Sergej Karakaijev, koji komanduje ruskim strateškim raketnim snagama, rekao je da ce “barguzin” po preciznosti i opsegu biti superioran u odnosu na nuklearne vozove iz sovjetskog doba.

Karakaijev očekuje da će vozovi biti u službi do 2040. godine.

Sovjetski Savez je imao 12 nuklearnih vozova, od kojih je svaki bio opremljen sa po tri nuklearna projektila. Bili su poznati po NATO oznaci “skalpel”, a uklonjeni su iz upotrebe između 2003. i 2005. godine.

Prednost ovih vozova u vojnoj doktrini Rusije ogleda se u tome što druga strana ne zna njihov položaj, odnosno u slučaju korištenja raketa s takvih platformi one mogu biti potpuno iznenađenje za protivnika, pa stoga za takve rakete nema pravovremenog reagovanja.

 

NV / Tanjug / foto themoscowtimes.com

Oznake:

Na vrh