Težak žrijeb za bh. rukometaše u baražu sa Svjetsko prvenstvo

27. Jan 2018. | 18:45 | NV
rukometasi-bih-718x446(1)

Srbija – Portugal, Litvanija – Island, Češka – Rusija, Slovenija – Mađarska, Bjelorusija – Austrija, Makedonija – Rumunija, Holandija – Švedska ili Španija (ovisno o ishodu finalne utakmice Evropskog prvenstva koje se igra u Hrvatskoj), Norveška – BiH ili Švicarska (ovisno o arbitraži) i Hrvatska – Crna Gora, parovi su u baražu za odlazak na Svetsko rukometno prvenstvo.

Naša selekcija nije imala sreće u žrijebu, pa će joj protivnik biti selekcija Norveške koja je odlično igrala na Evropskom prvenstvu koje se trenutno igra u Hrvatskoj. Norvežani su na ovom turniru razbili Austriju sa 11 golova razlike, pobjedili Bjelorusiju i Srbiju sa po 5, da bi na kraju pobjedili sa tri razlike i finalistu turnira ekipu Švedske u utakmici koja je Šveđane mogla ostaviti van turnira. Međutim, pobjedom Francuske nad Hrvatskom Švedska se plasirala dalje. Norvežani su na ovom turniru izgubli od Francuske (31:32) na otvaranju turnira te od domaćina Hrvatske rezultatom 28:32.

Prve utakmice baraža igraće se u periodu od 8. do 10. juna, a revanši od 12. do 14. dana šestog mjeseca ove godine. Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj na programu je od 10. do 27. januara 2019. godine.

EHF bi do kraja januara mogao donijeti konačnu odluku o tome ko će u baraž, BiH ili Švicarska, budući da proces u IHF-u još uvijek traje, a u kome Švicarska se žali na nastup Tomislava Nuića koji nije bio u zapisniku za utakmicu, iako je ranije regularno bio prijavljen kod delegata od strane našeg saveza.

 

NV

Na vrh