The New York Times: Trump Lavrovu dao podatke koje je dobio od Izraela?

17. May 2017. | 08:10 | NV
trump-2

Tajni obavještajni podaci koje je američki predsjednik Donald Trump prenio ruskim zvaničnicima tokom sastanka u Bijeloj kući prošle sedmice dobijeni su od Izraela.

To je objavio The New York Times pozivajući se na izjave dva američka zvaničnika.

Trump je na sastanku s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom 10. maja, otkrio obavještajne podatke o terorističkim planovima ISIL-a, a bar neke od tih informacija SAD su dobile od Izraela, rekli su jedan bivši i jedan aktuelni američki zvaničnik.

Neimenovani zvaničnici naveli su i da je Izrael prethodno tražio od SAD da pažljivo rukuju tim obavještajnim podacima, prenio je NYT.

Prema navodima koje je list objavio na svojoj internet stranici, otkrivanje osjetljivih izraelskih podataka Rusiji moglo bi da našteti odnosima SAD i Izraela, pogotovo što bi Rusija mogla da ih proslijedi Iranu, najvećoj izraelskoj prijetnji na Bliskom istoku.

Izrael je jedan od najvažnijih saveznika SAD i glavni izvor obavještajnih podataka na Bliskom istoku, a izraelski zvaničnici nisu potvrdili da je ta država bila izvor informacija koje je Trump podijelio s Rusima.

 

NV / Beta

Na vrh