The Times: SAD i 20 evropskih država protjeruje ruske diplomate

25. Mar 2018. | 07:58 | NV
epa04291527 The Flags of the European Union member states fly outside the European Parliament in Strasbourg, France, 30 June 2014. The European Parliament will be meeting for the first plenary session since the European elections.  EPA/PATRICK SEEGER 
Dostawca: PAP/EPA.

SAD i 20 evropskih država pripremaju se da protjeraju ruske diplomate nakon incidenta u britanskom Solsberryju, u kojem su otrovani agent Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija, piše britanski dnevnik The Times.

Prema pisanju lista, koordinisani odgovor počeće 26. marta kada EU opozove svog ambasadora u Moskvi.

“Među zemljama koje protjerati ruske diplomate su Francuska, Njemačka, Poljska, Irska, Holandija, Estonija, Letonija, Litvanija, Bugarska, Češka, Danska i još devet evropskih država”, piše Times.

List navodi da sve ukazuje na to da će i SAD učestvovati u akciji nakon što je Nacionalno vijeće za sigurnost predsjedniku Donaldu Trumpu preporučio protjerivanje određenog broja diplomata.

Trump će o tome donijeti odluku tokom naredne sedmice.

Evropski lideri su objavili oštro zajedničko saopštenje u kojem za trovanje Skripala okrivljuju Rusiju.

“Saglasni smo sa procjenom Velike Britanije da je, najvjerovatnije Ruska Federacija odgovorna i da nema alternativnog objašnjenja. U solidarnosti smo sa Britanijom pred ovim ozbiljnim izazovom po zajedničku bezbjednost”, navodi se u saopštenju evropskih lidera.

Skripal i njegova kćerka pronađeni su 4. marta bez svijesti na klupi u engleskom gradu Solsberryju.

Britanija tvrdi da je upotrijebljen nervni gas “novičok” koji je razvijen u bivšem SSSR-u pri kraju hladnog rata.

Britanija i Rusija protjerali su po 23 diplomate i preduzeli druge regulative usljed eskalacije tenzija.

 

NV / Srna

Na vrh