Theresa May sklopila sporazum o manjinskoj vladi

26. Jun 2017. | 21:29 | NV
Arlene-Foster-Theresa-May

Britanska premijerka Theresa May postigla je danas u Londonu dogovor s Demokratskom unionističkom partijom (DUP) Sjeverne Irske o podršci te stranke njenoj manjinskoj vladi pred glasanje o važnim zakonima u britanskom parlamentu.

“Dogovor je potpisan”, potvrdio je portparol Downing Street za AFP.

Konzervativna partija Theresa May izgubila je apsolutnu većinu u Donjem domu britanskog parlamenta na izborima 8. juna i za ostanak na vlasti potrebna joj je podrška stranke DUP koja ima 10 poslanika.

Konzervativci i DUP zajedno imaju 327 poslanika, a za većinu je potrebno 326 od 650 poslaničkih mjesta.

Predsjednica DUP-a Arlene Foster rekla je ranije danas za Sky News da će tačke sporazuma dvije stranke biti “potpuno transparentne”.

“Ponovo smo u Londonu i nadam se da ćemo biti u stanju da postignemo sporazum s Konzervativnom partijom. Kao što je i premijerka rekla, dogovor će biti javan. On će biti potpuno transparentan čim bude sklopljen”, rekla je Foster pred sastanak sa May.

Za podršku vladi Therese May, DUP želi opipljivu korist za Sjevernu Irsku, u vidu radnih mjesta i investicija.

Agencija AFP javlja da današnji sporazum predviđa milijardu funti (1,1 milijardu eura) dodatne isplate Sjevernoj Irskoj u naredne dvije godine, radi “podsticanja privrede i investicija u novu infrastrukturu, kao i zdravstva i prosvjete”, izjavila je Foster u Londonu.

 

NV / Beta / foto express.co.uk

Na vrh