Tillerson: Izvršiti veći pritisak na Sjevernu Koreju

17. Jan 2018. | 10:23 | NV
U.S. Secretary of State Rex Tillerson   in Washington, U.S. June 21, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque

Američke vlasti pozvale su na dalje jačanje pritiska na Sjevernu Koreju da odustane od nuklearnog programa, uprkos smirenijoj situaciji u regionu.

“Mora da postoje posljedice za režim Sjeverne Koreje poslije svake nove agresije”, ocijenio je šef američke diplomatije Rex Tillerson u Vankuveru na skupu zvaničnika zemalja saveznika SAD posvećenom Sjevernoj Koreji.

Tillerson je pozvao Kinu i Rusiju, čiji zvaničnici nisu na skupu, da u potpunosti primjene sankcije UN Sjevernoj Koreji, kao i bolju primjenu pomorske zabrane kako bi se spriječilo da vlasti Pjongonjanga tim putem zaobilaze sankcije.

Vijeće sigurnosti UN je krajem decembra usvojio novu rundu sankcija Pjongjangu kojim se zabranjuje prodaja gotovo 75 posto naftnih derivata Sjevernoj Koreji. Naložen je i povratak svih sjevernokorejskih radnika iz inostranstva do kraja 2019. godine.

Na Korejskom poluostrvu vlada zatišje, gdje su u toku pregovori između dvije Koreje o učešću sjevernog susjeda na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Južnoj Koreji.

 

NV / Beta

Na vrh