Tillerson protiv gasovoda Sjeverni tok 2 jer podriva energetsku stabilnost Evrope

27. Jan 2018. | 20:27 | NV
U.S. Secretary of State Rex Tillerson   in Washington, U.S. June 21, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque

Šef američke diplomatije Rex Tillerson izjavio je danas nakon razgovora sa poljskim premijerom i šefom poljske diplomatije u Varšavi da su SAD protiv novog ruskog gasovoda Sjeverni tok 2 na dnu Baltičkog mora, jer podriva energetsku sigurnost Evrope i samo je još jedno političko oružje Rusije, prenosi Beta.

“SAD su protiv gasovoda Sjeverni tok 2 zato što vidimo da podriva energetsku sigurnost i stabilnost Evrope i daje Rusiji još jedan instrument da iskoristi energije kao političko oruđe. Dijelimo (sa Poljskom) tu ocjenu jer znamo da moramo da diverzifikujemo izvore energija. To je pitanje dugoročne energetske sigurnosti Evrope”, kazao je Tillerson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom poljske diplomatije Jacekom Czaputowiczom.

Američki državni sekretar kazao je da SAD žele da pomognu također izgradnju što više interkonektora i gasovoda i u oblasti hrvatsko poljske inicijative Tri mora, regiona od Baltika, preko Jadranskog do Crnog mora a također i pomognu energetsku bezbjednost preko prodaje američkog tečnog gasa.

Sjeverni tok 2 je gasovod koji bi trebao povezati Njemačku i Rusiji putem Baltičkog mora, čime bi bila zaobiđena Ukrajina.

 

NV

Na vrh