Tillerson protiv vojne akcije u Sjevernoj Koreji

13. Dec 2017. | 07:59 | NV
U.S. Secretary of State Rex Tillerson   in Washington, U.S. June 21, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque

Američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je da bi vojna opcija protiv Sjeverne Koreje, u slučaju izostanka diplomatskih rješenja, značila njegov lični neuspjeh.

SAD će “povećavati pritisak sve dok se Sjeverna Koreja u značajnoj mjeri ne posveti” dijalogu o svom spornom nuklearnom programu, naveo je Tillerson.

Šef američke diplomatije je rekao da SAD “imaju iza sebe snažno vojno prisustvo” i da su “vojno spremne” ako Sjeverna Koreja “napravi pogrešan izbor”.

Predsjednik SAD Donald Trump je više puta prijetio Sjevernoj Koreji “potpunim uništenjem” u slučaju napada na SAD.

“To nije put kojim želimo da idemo. Naša uloga u State Departmentu je da stvorimo alternativni put”, izjavio je Tillerson.

Ipak, kako kaže, SAD mogu kreirati samo svoj dio tog puta, kroz kampanju međunarodnog pritiska na Pjongjang, koji “sam odlučuje o svojoj budućnosti”.

“Želimo da naprave dobar izbor, koji će značiti kraj razvoja atomskog oružja i početak dijaloga”, naveo je državni sekretar.

Prema njegovim riječima, ako vlada Kim Jong Una nastavi trenutnim kursom, “rizikuje da pređe granicu poslije koje diplomate više ništa neće moći da urade”.

“Ako se pređe granica, neću uspjeti. A ne želim da ne uspjem”, zaključio je Tillerson.

 

NV / Beta

Na vrh