Tillerson: Rusija snosi odgovornost za hemijske napade u Siriji

24. Jan 2018. | 17:53 | NV
U.S. Secretary of State Rex Tillerson   in Washington, U.S. June 21, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque

Rusija, koja podržava sirijske vlasti, snosi odgovornost za napade hemijskim oružjem u Siriji, izjavio je u Parizu šef američke diplomatije Rex Tillerson.

“Čak i jučer je bilo više od 20 civila, pretežno djece, žrtava napada navodno hlorom”, rekao je Tillerson.

“Bez obzira na počinioce napada, Rusija na kraju snosi odgovornost za žrtve u Istočnoj Ghouti”, oblasti u blizini Damska, rekao je američki državni sekretar koji je podsjetio da su SAD 2013. godine potpisale sporazum o hemijskom razoružavanju Sirije.

Tillerson je rekao da nedavni napadi u Istočnoj Ghouti povećavaju sumnju da snage sirijskog predsjednika Bashara al Asada mogu da nastave upotrebu hemijskog oružja protiv sopstvenog naroda.

Šef američke diplomatije je također zamjerio Rusiji što u Vijeću sigurnosti UN blokira obnavljanje mandata međunarodnih istražitelja o upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

“Rusija bi barem trebalo da ne stavlja veto ili da se uzdrži u budućem glasanju o tom pitanju”, dodao je Tillerson koji je doveo u pitanje cijelokupnu akciju Rusije u rješavanju sirijske krize.

“Neuspjeh Rusije da riješi pitanje hemijskog oružja u Siriji navodi nas na pitanje koliko je ta zemlja uspjela u riješavanju krize u cijelini”, rekao je američki državni sekretar.

Tillerson je govorio u Parizu, gdje su SAD, Francuska i još 22 zemlje najavile osnivanje nove organizacije sa ciljem da se identifikuju i kazne oni koji koriste hemijsko oružje.

 

NV / Beta

Na vrh