Tillerson: SAD mijenjaju zakon da bi ostale pri sporazumu sa Iranom

6. Jan 2018. | 14:14 | NV
U.S. Secretary of State Rex Tillerson   in Washington, U.S. June 21, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque

Američki državni sekretar Rex Tillerson je izjavio da vlada priprema promjenu zakona na osnovu kojeg su SAD 2015. godine pristupile međunarodnom nuklearnom sporazumu s Iranom.

Tom promjenom zakona bi se omogućilo da SAD ostanu pri tom sporazumu, iako ga je predsjednik Donald Trump kritikovao kao loš i blag prema Iranu.

Tillerson je u intervjuu za agenciju AP rekao da bi do izmjene tog američkog zakona moglo da dođe već naredne sedmice ili ubrzo potom.

Do potrebe da se taj zakon prilagodi je došlo jer ističu proceduralni rokovi za američku odluku o međunarodnom sporazumu s Iranom, pošto je predsjednik Trump krajem prošle godine odbio da ga podrži, već je odluku o tome prepustio poslanicima.

U pripremnim razgovorima o izmjeni tog zakona, o čemu razgovaraju zvaničnici vlade i vodeći poslanici, ne pominje se zaoštravanje uslova za Iran iako je to Trump htio, već će promjena biti takva da “samo sačuva obraz” SAD u odnosu na taj međunarodni sporazum, piše AP.

Iran i još šest sila SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, postigli su 2015. godine sporazum po kojem je Iran ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje vičegodišnjih međunarodnih sankcija.

 

NV / Beta

Na vrh