Tillerson: SAD ostaju vojno prisutne u Siriji, borimo se protiv ISIL-a, Irana i Bashara al-Assada

18. Jan 2018. | 07:59 | NV
U.S. Secretary of State Rex Tillerson   in Washington, U.S. June 21, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque

Američki državni sekretar Rex Tillerson najavio je da će SAD do daljeg ostati vojno prisutne u Siriji, u okviru šire američke strategije s ciljem spriječavanja ponovnog jačanja ISIL-a, diplomatskog omogućavanja odlaska sirijskog predsjednika Bashara al-Assada s vlasti i ograničenja uticaja Irana, prenio je Tanjug.

Tillerson je, u govoru održanom na Univerzitetu Stenford istakao da će SAD diplomatski raditi na odlasku sirijskog predsjednika Bashara al-Assada s vlasti, ali je pozvao na “strpljenje”, priznavši da Assad uživa podršku Rusije i Irana i da će se teško povući s vlasti odmah, prenosi Reuters.

Američki državni sekretar je rekao i da bi potpuno povlačenje američkog osoblja zapravo išlo na ruku Assadu.

Naveo je i da “smanjenje i odagnavanje zlonamjernog” iranskog uticaja iz Sirije zavisi od “demokratske Sirije”.

Tillerson je, također, rekao da “čuje i uzima za ozbiljno” zabrinutost svoje saveznice u NATO, Turske, povodom Sirije.

Ankara je upozorila da će odmah odgovoriti na sve prijetnje iz zapadne Sirije koje bi mogle da ugroze Tursku ili njene građane, kako je saopštilo Vijeće za nacionalnu sigurnost te zemlje.

U saopštenju tog tijela navodi se da neće dozvoliti formiranje “terorističke armije” duž turske granice, a misli se na pretežno kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) pod vođstvom Narodnih zaštitnih jedinica Kurdistana, i traži se da kurdski borci, bez odlaganja, predaju oružje koje su dobili od SAD, podsjeća Tanjug.

Inače, formiranje graničnih snaga SDF-a ideja je koalicije predvođene SAD u sjevernoj Siriji, navodi britanska agencija.

Sa druge strane, centralna vlast iz Damaska je više puta pozvala SAD da napuste Siriju. To je uradila i Rusija, a Iran je poručio više puta da ostaje u Siriji sve dok Damask ne kaže suprotno.

 

NV

Na vrh