Transformirane lokalne zajednice – lideri ekonomskog razvoja

13. Apr 2018. | 22:18 | NV
91fddef5-0fb5-41a3-a255-7597a0f77ad1

Predstavnici 18 lokalnih zajednica iz Bosne i Hercegovine prošle sedmice su završili višednevnu obuku o lokalnom ekonomskom razvoju (LER). Među njima su jedinice lokalne samouprave (JLS) koje su nosioci BFC certifikata (Banja Luka,  Bihać, Doboj, Goražde, Gradačac, Jablanica, Laktaši, Novi Grad Sarajevo, Posušje, Prijedor, Teslić,  Zenica) ili su u procesu implementacije BFC standarda (Brod, Centar Sarajevo, Kakanj, Novi Grad, Trebinje, Zavidovići).

Cilj obuke je bio jačanje kapaciteta i razvoj vještina predstavnika odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj kao i agencija koje se bave lokalnim razvojem u smislu razmjene dobrih praksi i bolje primjene mehanizama i instrumenata radi efikasnijeg korištenja lokalnih raspoloživih resursa, identifikacije vlastitih konkurentskih prednosti i investicionih potencijala, pripreme i prezentacije investicionih projekata, privlačenja investicija, uspostave i održavanja javno-privatnog partnerstva, razvoja poduzetništva, te kreiranja odgovarajućih mjera podrške postojećim i budućim preduzetnicima, a sve u cilju intenziviranja vlastitog ekonomskog razvoja i kreiranja novih radnih mjesta.

Nebojša Savanović, predstavnik Grada Prijedora je istakao da bi ovakav vid obuke trebali proći svi oni koji se u JLS bave aktivnostima lokalnog ekonomskog razvoja, uključujući i načelnike. “Stečena znanja i vještine će mi omogućiti još profesionalniji rad sa postojećim i potencijalnim investitorima”, rekao je Savanović.

Predstavnica Općine Gradačac Suada Hećimović je istakla da je počašćena što je imala priliku da učestvuje na svim radionicama i stekne korisna znanja i vještine koje će moći primijeniti u svakodnevnom radu sa investitorima.

Rado Đurđević iz Gradske uprave Doboja je program ovih radionica ocijenio kao posebno dobro pripremljen i prilogođen stvarnim potrebama osoba u JLS koje se bave aktivnostima lokalnog ekonomskog razvoja, dodavši da su radionice izuzetno korisne zbog velikog iskustva predavača i njihove spremnosti da to iskustvo podijele sa učesnicima.

“Od vodstva općina i gradova se ne očekuje da budu samo lideri administracije, već da zajedno sa drugima, u prvom redu poslovnom zajednicom, budu lideri ekonomskog razvoja, što svakako zahtijeva tranformaciju lokalne administraicje koja obuhvata i kontinuirano stjecanje novih saznanja”, naglasio je jedan od predavača, prof.dr. Anto Domazet. On je dodao da će stečena znanja i njihova primjena u praksi omogućiti predstavnicima JLS da se profilišu u zanimanje “stručnjak za lokalni ekonomski razvoj” koje sve više dobiva na značaju kako se približavamo Evropskoj Uniji.

Predstavnik CRS-a, Vojislav Ivanović, istakao je da je suština lokalnog ekonomskog razvoja  u saradnji aktera na lokalnom nivou u nastojanju da se u najvećoj mogućoj mjeri iskoriste lokalne komparativne prednosti – geografski položaj, kvalitet radne snage, infrastrukturna povezanost, investicioni potencijali, sirovinska baza, efikasna administracija i sl. LER nije jedan korak, već je to kontinuiran proces planiranja, akcije, ocjene, korigovanja pri čemu se privrednici i ostali akteri posmatraju kao partneri u kreiranju boljih životnih prilika.
Radionice su organizovane u okviru projekta RAST, koji implementira CRS (Catholic Relief Services), a finansira USAID. Projekt RAST podržava 24 jedinice lokalne samouprave u BiH kako bi unapređenjem svog djelovanja i jačanjem odgovornosti poboljšale ekonomski razvoj i kvalitet života građana.

Program Certifikacije povoljnog poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi – Business Friendly Certification South East Europe je jedinstven regionalni program za unapređenje konkurentnosti lokalnih samouprava koji se provodi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori. Program je namijenjen JLS koji imaju odgovarajuće kapacitete i strateški su opredijeljene da unaprijede poslovni ambijent, privuku investicije i podstaknu razvoj lokalne ekonomije.

 

NV

Na vrh