Travnik: Praktična nastava kao garancija zapošljavanja srednjoškolaca

16. Mar 2017. | 14:54 | NV
Print

Danas je u fabrici  GS-Tvornici mašina Travnik doo  je otvorena radionica za praktičnu nastavu učenika u metalskom sektoru. Radionica je opremljena i prilagođena nastavi i učenicima pod okriljem projekta “Stručno obrazovanje kroz praktičnu nastavu u metalskom sektoru u Bosni i Hercegovini“, koji zajedno realizuju GS-Tvornica mašina Travnik doo Dolac na Lašvi/Travnik i njemačka vladina  organizacije Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH  (GIZ) u okviru programa developpp.de, iniciranog od strane Saveznog ministarstva za privredu saradnju i razvoj (BMZ).

“Svake godine će u ovoj radionici praksu pohađati 20 učenika koje će podučavati stručnjaci iz GS-Tvornice mašina Travnik doo i posebno za to angažovani njemački eksperti za zavarivanje”, rekla je ovom prilikom Atena Stegert, , izvršni direktor finansijsko komercijalne poslove,  posebno naglasivši da će učenike, po okončanju obuke, certificirati Institut za zavarivanje u Tuzli . “Nedvojbeno će se na ovaj način povećati šanse učenika da se zaposle u realnom sektoru po završetku formalnog obrazovanja, ali i pripremiti ih za daljnji rad u okruženju koje im je već poznato”, kaže Stegert.

Ovakav vid edukacije će omogućiti da mladi ljudi steknu praktične vještine u skladu sa najnovijim standardima i potrebama tržišta, a firme kvalifikovanu radnu snagu. Stručnjaci GS-Tvornice mašina Travnik doo i nastavni školski kadar koji radi na obrazovanju zanimanja zavarivač, bravar i operater CNC mašina su dodatno educirani iz oblasti metodike i didaktike. Cilj projekta je, u konačnici, motivirati i druge firme iz metalskog sektora iz regije da primjene ovaj koncept stručnog obrazovanja.

Dr. Rodney Reviere, vođa projekta GIZ-a posvećenog obrazovanju u BiH, pojašnjava: “Projekat, koji će trajati dvije godine, za cilj ima poboljšanje stručnog obrazovanja za zanimanja zavarivač, bravar i CNC operater u Srednjobosanskom kantonu, prema normama evropskog metaloprerađivačkog sektora i industrije mašina”, rekao je Reviere.

Praktična edukacija učenika za zanimanja zavarivač, bravar i operater CNC mašina je primarni fokus projekta, obzirom da su upravo ova zanimanja za kojima postoji potreba, ali i deficit u regiji. GS-Tvornica mašina Travnik doo oprema i radionicu u Mješovitoj srednjoj  tehničkoj školi u Travniku, koja će omogućiti praktičnu nastavu baznog nivoa onim učenicima koji nisu uspjeli dobiti mjesto za praktičnu nastavu u GS-tmt.

 

NV

Na vrh