Trend se nastavlja: Tri velike privredne grupe prebacile sjedište iz Katalonije

10. Oct 2017. | 11:11 | NV
110830 MADRID sede de la bolsa de mercados y valores de madrid PUBLICO FERNANDO SANCHEZ

Tri velike privredne grupacije kotirane na berzi u Madridu Abertis, Cellnex i Colonial, najavile su da prebacuju sjedište van Katalonije u Madrid u jeku političke krize u tom regionu.

Kompanija koja upravlja autoputevima Abertis, prva je jučer najavila odluku o premještanju sjedišta, a za njom je to uradila i firma Cellnex, i zatim kompanija za nekretnine Colonial.

Firma Abertis je navela u saopštenju da pribjegava tom potezu zbog “pravne neizvjesnosti izazvane sadašnjom političkom situacijom u Kataloniji”.

Cellnex je naveo kao razlog kratkoročan i dugoročan kontekst neizvjesnosti zbog političke krize u Kataloniji.

Sa njihovim premještajem u Kataloniji ostaje samo još jedna privredna grupacija kotirana na glavnom indeksu Ibex35 Madridske berze, u odnosu na sedam kolkiko ih je bilo na početku prošle sedmice. Ostala je farmaceutska firma Grifols, čije sjedište je u Barceloni.

Španija i Katalonija se nalaze u najtežoj političkoj krizi od povratka demokratije 1977. godine što plaši ekonomske krugove.

Predsjednik glavne španske organizacije poslodavaca CEOE Juan Rosel rekao je u nedelju da su firme “užasno zabrinute” zbog situacije u Kataloniji.

Krajem prošle sedmice dvije velike katalonske banke La Caixa i Sabadell (Banco de Sabadell) kao i gasna grupa Gas Natural, prebacili su svoja sjedišta iz Katalonije, što je uglavnom pravna procedura čiji cilj je da se minimiziraju posljedice mogućeg proglašenja nezavisnosti.

Banke se plaše da će izgubiti pristup finansiranju Evropske centralne banke i zaštiti evropskih normi.

 

NV / Beta

Na vrh