Magazin>>

Trenutak za historiju: Teslin Model 3 službeno stigao na tržište

30. Jul 2017. | 09:18 | NV
gallery-6

Elon Musk je napravio historijski korak – njegova kompanija Tesla isporučila je svoje prvo vozilo za masovno tržište, Model 3, piše indikator.ba.

Musk je isporučio prvih 30 Model 3 automobila na zabavi u petak navečer, označivši početak proizvodnje. Proizvođač električnih automobila želi pojačati proizvodnju na 1.500 limuzina mjesečno u septembru i 20.000 automobila u decembru.

Sa cijenom od 35.000 dolara, Model 3 može voziti 220 milja na jednom punjenju, ima ubrzanje do 60 km na sat u 5,6 sekundi, te mogućnost podrške Teslinog autopilota, kao što je sposobnost da se kreće u prometu na autocesti i parikira sam. Automobil dolazi u različitim bojama – crnoj, ponoćno srebrnoj, duboko plavoj metalik, srebrnoj metalik, biserno bijeloj i crvenoj.

Kupci mogu platiti dodatnih 9.000 doalra za model Premium 3, koji ima raspon od 310 milja i može ubrzati do 60 milja na sat u 5,1 sekundi.

Automobil je objavljen u martu 2016. i od tada je zabilježio oko 500.000 narudžbi. Limuzina je rasprodana barem do sredine 2018. godine. Model 3 pridružuje se Teslinim luksuznim automobilima (Model S) i (SUV Model X).

To je veliki trenutak za Teslinog predsjednika Uprave Elona Muska, koji je svojim „master planom” iz 2006. godine kao krajnji cilj postavo proizvodnju električnih automobila po pristupačnim cijenama.

Tesla je podigao profil za električne automobile 2008. godine izdavanjem svog prvog sportskog automobila, Roadster. Kompanije kao što su General Motors i Toyota su također investirale u tehnologije električnih vozila, ali ono što je Tesla prvi pokazao jeste da automobili na baterijski pogon mogu biti privlačni i atraktivni.

Od tada, poduzeće je opstajalo na svojoj liniji luksuznih vozila, ali njegov stožer u potrošačkom prostoru je značajan. Model 3 prikazuje Teslinu želju da postane krajnje odredište za sva električna vozila.

U očekivanju Modela 3, Tesline dionice porasle su za više od 50% u prošloj godini. Tržišna vrijednost kompanije može se usporediti sa General Motorsom i Fordom.

 

NV / indikator.ba / foto tesla.com

Na vrh