Tri čaše mlijeka dnevno ipak nisu dobre po zdravlje?

Tri čaše mlijeka dnevno mogu udvostručiti rizik od prijevremene smrti, a da pritom uopšte ne sprječavaju prelome kostiju, upozorilo je novo švedsko istraživanje koje prenosi britanski list “Telegraph”

1. Nov 2014. | 20:50 | S.M
31039


Stručnjaci već dugi niz godina preporučuju mlijeko radi osiguravanja unosa potrebne količine kalcijuma i održavanja čvrstoće kostiju, a brojna dosadašnja istraživanja pokazivala su i da mlijeko štiti od bolesti srca i moždanih udara i kako može pomoći u prevenciji šećerne bolesti.

Međutim, nova istraživanja ukazuju na suprotno – švedski su naučnici 20 godina pratili 61 hiljadu žena i 45 hiljada muškaraca, i utvrdili da kod osoba koje su pile najviše mlijeka uopšte nije zabilježen manji broj preloma kostiju. Sa druge strane, kod žena koje su pile najviše mlijeka uočeno je da je rizik od fraktura čak i porastao.

Oni koji su pili više od sedam decilitara, imali su dvostruko veće izglede za prijevremenu smrt u odnosu na one koji su pili manje od jedne čaše mlijeka, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu “British Medical Journal”.

Vođa istraživanja Karl Majklson sa Univerziteta Uppsala u Švedskoj kaže da rezultati istraživanja mogu dovesti u pitanje vrijednost preporuka za konzumaciju velikih količina mlijeka kako bi se spriječila krhkost kostiju.

Neki naučnici vjeruju da masnoće u mlijeku poništavaju pozitivni učinak kalcijuma izazivajući upale na zidovima krvnih sudova i tako povećavajući rizik od srčanih udara.

S druge strane, naučnici su utvrdili da mliječni proizvodi s niskim udjelom masnoća poput sireva ili jogurta imaju pozitivni učinak smanjivanjem rizika prijevremene smrti i jačanjem koštanog sistema.

Stručnjaci upozoravaju da bi rezultate švedskog istraživanja trebalo primiti s rezervom jer mlijeko u Švedskoj sadrži vitamin A koji bi mogao da utiče na rezultate.

Oznake:

Na vrh