Tri miliona KM za sufinansiranje zapošljavanja u poljoprivredi FBiH

Za prvu fazu realizacije Programa sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u oblasti poljoprivrede 2015 u FBiH osigurana su tri miliona KM, koja su sa po 50 posto izdvojili Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ)

26. Oct 2015. | 16:03 | S.K
48857

Resorni ministar Šemsudin Dedić i direktor FZZZ-a Omer Korjenić potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o realizaciji Programa, koji je trajnog karaktera, a javni poziv za njegovu prvu fazu će biti raspisan u narednih 14 dana.

Dedić je izjavio da  je  za učešće u programu potrebno da prozvođači registriraju poljoprivredno gazdinstvo kao obrt, a da to mogu biti samo fizičke osobe koje su trenutno na evidenciji nezaposlenih.

Istakao je da je neophodan razvoj svijesti o poljoprivredi kao zanimanju i poljoprivrednom gazdinstvu kao radnom mjestu i izvoru prihoda, zbog čega Vlada FBiH, resorno ministarstvo i FZZZ pozivaju sve poljoprivredne proizvođače iz kategorije fizičkih osoba da registriraju poljoprivredni obrt.

Dedić je pojasnio da će im biti osigurano 200 KM za potrebnu dokumentaciju, da će u prvoj godini svima biti sufinansirani doprinosi za zdravstveno i penzijsko osiguranje u 100 postotnom iznosu, u drugoj i trećoj 50 posto, dok će ženama i osobama do 35 godina u drugoj i trećoj godini biti sufinansirano 75 posto doprinosa za zdravstveno i penzijsko osiguranje.

Precizirao je da su trenutno u FBiH registrirana 59.384 poljoprivredna gazdinstva koja ostvaruju prava na poticaje s općinskog, kantonalnog ili entitetskog nivoa, a da je u 2014. samo s federalnog nivoa različite vrste poticaja za proizvodnju ostvarilo 10.672 korisnika, od čega su 10.424 fizičke osobe. 

“Ovim programom nastojimo pružiti priliku poljoprivrednicima da steknu bolji društveni status samozapošljavanjem, odnosno osigurati uvjete da uz pomoć države budu u sistemu i imaju pravo na zdravstveno i penziono osguranje”, kazao je Dedić.

Direktor FZZZ-a Omer Korjenić rekao je da je u poljoprivredni naročito izražena „siva ekonomija“ te da je ovo prilika da poljoprivredna gazdinstva registriraju obrt i da u toj oblasti počne otvaranje radnih mjesta.

Naglasio je da će za naredne faze programa biti osigurana značajnija finansijska sredstva.

Na vrh