Trivić: RS svaku drugu marku iz budžeta troši na vraćanje kredita

29. Jul 2017. | 23:02 | NV
trivic

Vlada Republike Srpske sprema nova zaduženja. Na već ogroman postojeći dug sliće se dodatnih 40 miliona konvertibilnih maraka. Predsjednik Ekonomskog savjeta PDP-a dr. Jelena Trivić za BN TV ističe da se svaka druga marka budžetskih prihoda troši na vraćanje ranije uzetih kredita. Trivić poručuje: Spas je u reprogramu duga.

“Raste dugovanje, kao i rata kredita. Rad privrede je isključivo u službi vraćanja pozajmljenog novca, kaže Trivić i dodaje da su krediti neracionalno uzeti, a novac neadekvatno potrošen.

“Ukupan dug Republike Srpske je u vrlo kratkom periodu sa tri milijarde dostigao iznos od 5,5 milijardi KM, godišnja rata kredita je sa 120 miliona narasla na 920 miliona KM, od čega se 850 miliona vraća direktno iz budžeta Republike Srpske. To znači da svaku drugu marku budžetskih prihoda trošimo na vraćanje ranije uzetih kredita. Privreda radi, a Vlada Srpske je oporezuje da bi vraćala neracionalno uzete i neadekvatno potrošene dugove“ istakla je Trivić gostujući u Dnevniku 2 BN televizije.

Trivić navodi da prvi u redu isplate iz budžetkse kase nisu penzioneri, kako to tvrdi Vlada Srpske, nego je to vraćanje kredita. “Zato ne čude stalna kašnjenja za poljoprivrednike, borce, dobavljače i najranjivije kategorije stanovništva”, kaže ona.

Trivić je navela da su 37% kredita u grejs periodu, upozoravajući da će se problem zaduživanja i vraćanja kredita u narednom periodu sve više usložnjavati.

 

NV / RTV BN

Na vrh