Trump: Bio bih oštriji od premijerke May u pregovorima o Brexitu

29. Jan 2018. | 07:59 | NV
trump-2

Predsjednik SAD Donald Trump je izjavio da bi imao “oštriji stav” od britanske premijerke Therese May u pregovorima o istupanju njene zemlje iz Evropske unije (EU).

Trump je u intervjuu britanskoj televiziji ITV rekao da bi imao drugačiju taktiku tokom pregovora o Brexitu, ali nije rekao kakvu.

“Da li bih ja tako pregovarao? Ne, ne bih pregovarao kako se sad pregovara… Imao bih drugačiji stav”, rekao je Trump i dodao da bi rekao da “EU nije ispala onakva kakva je trebalo da bude”.

U intervjuu snimljenom ove nedelje tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, predsjednik je rekao da se raduje zvaničnoj posjeti Velikoj Britaniji na poziv kraljice Elizabeta Druge.

Trump je obećao da će se “svakako izviniti” što je antimuslimanske video-snimke jedne britanske ekstremno-desničarske grupe razaslao po Twitteru, što je naljutilo premijerku May i britanske poslanike.

Za ITV Trump je rekao i da bi odustao od stava da SAD treba da napuste Pariski međunarodni sporazum o klimi iz 2015. godine, ali samo ukoliko bi se znatno izmijenio taj sporazum koji je “užasan” i “nepravedan” za SAD.

Američki predsjednik otvoreno osporava da su industrija i druge zagađujuće aktivnosti uzrok zagrijavanja planete.

 

NV / Beta

Na vrh