Trump čestitao desetogodišnjicu nezavisnosti Kosova

14. Feb 2018. | 07:59 | NV
gallery-1466520354-trump-hat-2

Predsjednik SAD-a Donald Trump čestitao je predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju desetu godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosova, prenose srbijanski mediji.

U čestitki koju je kosovskom predsjedniku predao amabasador SAD-a na Kosovu Greg Delawie, navodi se da je Kosovo tokom posljednjih deset godina ostvarilo velike korake u jačanju suvereniteta i multietničke demokratije.

“U međuvremenu treba uraditi još puno toga, čestitamo vam na vašem napretku. I dok vaša zemlja ulazi u drugu deceniju državnosti, SAD su posvećene tome da pomognu Kosovu da izgradi jake temelje zajedničkih, demokratskih principa regionalne saradnje i vladavine prava. Postupajući ovako, Kosovo će preduzeti momentalne korake prema integraciji u zapadnu zajednicu naroda”, kaže se u čestitki američkog predsjednika.

U Trumpovoj čestitki se dodaje da SAD gledaju na Kosovo kao na važnog partnera.

“U ovom historijskom trenutku želim sve najbolje građanima Kosova”, navodi se u čestitki američkog predsjednika.

Trumpova čestitika potvrđuje kontinuitet američke politike prema Kosovu, uprkos tome što se dio javnosti u Srbiji nadao da će Trumpovim dolaskom u Bijelu kuću biti promjenjena politika najveće svjetske sile prema Kosovu.

 

NV

Na vrh