Trump dostavio informacije Putinu o terorističkom napadu u Rusiji: Putin veoma zahvalan

17. Dec 2017. | 21:54 | NV
trump-putin-

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas predsednika SAD Donalda Trumpa da bi mu zahvalio zbog dojave američke Centralne obavještajne agencije (CIA), zahvaljujući kojoj je spriječena serija bombaških napada u Sankt Peterburgu, saopštio je Kremlj.

Putin je u telefonskom razgovoru rekao Trumpu da su informacije koje je CIA dostavila ruskoj obavještanoj službi FSB bile dovoljne da se uđ u trag i uhapsi grupa osumnjičena za planiranje napada na kazanski Saborni hram i na druga prometna mjesta u Sankt Peterburgu, navodi se u saopštenju Kremlja.

Kremlj je naveo da je Putin zamolio Trumpa da prenese zahvalnost CIA i rekao mu da će ruske bezbjednosne agencije proslijediti svaku informaciju koju dobiju o potencijalnim terorističkim prijetnjama po SAD, kao što su činile i do sada.

To je drugi razgovor Trumpa i Putina u četiri dana pošto su u četvrtak razgovarali telefonom o nekoliko tema, a najviše o Sjevernoj Koreji. Predsjednik SAD je u tom razgovoru zahvalio ruskom kolegi na tome što je par sati ranije na redovnoj konferenciji za novinare “priznao veliki ekonomski uspjeh Amerike”.

Ruski FSB je u petak saopštio da je uhapsio sedam osoba, osumnjičenih da su kao pripadnici terorističke organizacije ISIL planirali da ovog vikenda izvedu napade u drugom po veličini ruskom gradu.

FSB je naveo da su osumnjičeni planirali samoubilački bombaški napad u crkvi i seriju eksplozija u najprometnijim dijelovima Sankt Peterburga, i da su pretresom stana koji su osumnjičeni koristili pronađeni eksploziv, automatsko oružje i ekstremistička literatura.

Ruski mediji javili su da je katedrala Kazan trebalo da bude glavna meta napada.

FSB je prošle sedmice saopštio da je uhapsio nekoliko osoba osumnjičenih da su kao pripadnici ISIL-a planirali niz samoubilačkih bombaških napada u Moskvi oko Nove godine.

U aprilu je u bombaškom napadu u sanktpeterburškom metrou poginulo 16 osoba, a ranjeno je više od 50.

 

NV / Beta

Na vrh