Trump: EU nije bila dobra prema Americi

7. Mar 2018. | 08:01 | NV
trump(10)

Američki predsjednik Donald Trump je ocijenio da se Evropska unije nije “dobro ophodila” prema Sjedinjenim Američkim Državama u trgovini, čime pravda svoju prijetnju uvođenjem takse na uvozni čelik i aluminijum, prenijela je Beta.

“Rade tako (EU) da je praktično nemoguće poslovati s njima, a zapravo oni (EU) su ti koji nam šalju svoje automobile i sve ostalo u SAD”, rekao je Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

“EU se nije dobro ophodila prema nama. I to je veoma, veoma nepravedna trgovinska situacija”, dodao je predsjednik SAD.

Američke vlasti su nedavno saopštile da bi mogle da uvedu takse od 25 posto za čelik i deset posto za aluminijum, na šta je EU odgovorila da priprema odgovor protivmjerama, pominjući motocikle Harley Davidson, burbon i farmerke Levi’s.

Trump je poslije toga najavio da bi mogao da uvede takse i na uvoz automobila iz Evrope, ukoliko EU sprovede prijetnju o kontramjerama.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je izjavio da bi Trumpove mjere mogle dovesti do trgovinskog rata SAD i EU.

Oglasili su se i iz Kine. Tamošnji zvaničnici su izjavili da ne žele trgovinski rat, ali da će Kina štititi svoju ekonomiju različitim kontramjerama ukoliko se uvedu takse na kineske proizovde.

 

NV

Na vrh