Trump i Putin: Sastanak koji je trajao više od dva sata donio i dogovore SAD i Rusije

7. Jul 2017. | 23:11 | NV
trump-putin

SAD i Rusija postigli su danas dogovor o primirju na jugozapadu Sirije, kao jedan od rezultat prvog sastanka predsjednika Donalda Trumpa i Vladimira Putina.

Primirje će stuipiti na snagu u nedelju po sirijskom vremenu, rekli su zvaničnici SAD i vlade Jordana, koja je također uključena u sporazum, prenio je AP.

Državni sekretar SAD Rex Tillerson, koji je bio na sastanku Trumpa i Putina, rekao je da cilj smanjenje nasilja u dijelovima Sirije blizu granice s Jordanom i koja je ključna za bezbjednost tog američkog saveznika.

“To je veoma komplikovani dio sirijskog bojnog polja”, rekao je Tillerson novinarima pošto su predsjednici SAD i Rusije razgovarali dva sata i 15 minuta na marginama samita G20 u Hamburgu.

Povodom sporazuma o Siriji, Tillerson je rekao da je to “prva naznaka da SAD i Rusija mogu zajedno da rade u Siriji”.

SAD i Rusija podržavaju suprotne strane u sirijskom ratu. Moskva podržava predsjednika Sirije Bashara Al-Assada, a Washington pobunjenike koji se bore protiv sirijskih vlasti, dok se i SAD i Rusije bore protiv ISIL-a u Siriji.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji je također prisustvovao sastanku, rekao je će ruska vojna policija nadzirati prekid vatre. Sve strane treba da osiguraju dostavu pomoći u tu oblast, dodao je Lavrov.

Sporazum predstavlja novi nivo uključenosti SAD u pokušaje da se okonča sirijski rat, ocjenjuje AP.

Izrael je također dio dogovora, rekao je jedan od zvaničnika, tražeći da ne bude imenovan, pošto je to objavio prije nego što se Tillerson obratio novinarima. Izrael, kao i Jordan, ima granicu s južnim dijelom Sirije i zabrinut je da se nasilje iz Sirije ne prelije preko granica.

Sporazum je odvojen od takozvanih “zona de-eskalacije” koje treba da budu stvorene po sporazumu kojim su posredovali Rusija, Turska i Iran ranije ove godine. SAD nisu dio tog dogovora. 

 

Putin i Trump: Brojne teme

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je s predsjednikom SAD Donaldom Trumpom danas razgovarao o ukrajinskoj i sirijskoj krizi, borbi protiv terorizma i cyber kriminala, kao i o nekim bilateralnim pitanjima.

“Imao sam poduži razgovor s američkim predsjednikom. Nakupilo se dosta pitanja, uključujući Ukrajinu, Siriju, druge teme i neka bilateralna pitanja. Diskutovali smo i o borbi protiv terorizma i o bezbjednosti na internetu”, rekao je Putin na samitu G-20 u Hamburgu, a prenosi Tass.

Putin je to izjavio na početku sastanka s japanskim premijerom Shinzo Abeom i izvinio mu se što ga je čekao oko sat vremena pošto je sastanak predsjednika SAD i Rusije trajao znatno duže od planiranog.

“I ja i on (Tramp) vam dugujemo izvinjenje”, rekao je Putin Abeu.

Prvi sastanak Trumpa i Putina trajao je 135 minuta. Dva predsjednika do danas su razgovarala samo telefonom.

Predsjednici SAD i Rusije založili su se za dijalog na početku razgovora iza zatvorenih vrata, kojem su prisustvovali još samo šefovi diplomatija dvije zemlje, Rex Tillerson i Sergej Lavrov, navodi Tass.

 

Trump pitao Putina o ruskom mješanju u američke izbore

Trump je tokom razgovora pitao ruskog predsjednika o navodnom mješanju Moskve u američke predsjedničke izbore, rekao je državni sekretar SAD Rex Tillerson.

Tillerson je rekao da je Trump svoj prvi sastanak s Putinom počeo pitanjem o navodnom ruskom mješanju, što je predsjednik Rusije negirao, prenio je AP.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Trump prihvatio Putinovo uvjeravanje da se Rusija nije mješala u američke izbore.

Trump je postavio pitanje ruskog mješanja u izbore, pošto su to tražili poslanici obje američke partije.

Tillerson je rekao da su se Putin i Trump saglasili da je pitanje izbora prepreka u odnosima dvije zemlje.

Tillerson, koji je prisustvovao sastanku, rekao je da rasprava o izborima bila “robusna i dugačka”. On je dodao da su se predsjednici dogovorili da nastave razgovor o toj temi.
 

Trump najavio pozitivne stvari poslije prvog sastanka s Putinom

Trump je danas izrazio optimizam poslije prvog razgovora s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, rekavši da su pred SAD i Rusijom “veoma pozitivne stvari”.

Sjedeći pored ruskog predsjednika u njemačkom gradu Hamburgu, Trump je rekao da mu je “čast” da bude sa Putinom i da su njih dvojica već imali “veoma, veoma dobre razgovore”.

“Radujemo se mnogim veoma pozitivnim stvarima za Rusiju, za SAD i za svakog koga se to tiče”, kazao je Trump.

Putin je samu činjenicu da su se sastali opisao kao pozitivan znak i rekao da se nada da će njhov sastanak “dati pozitivne rezultate”.

“Telefonski razgovori definitivno nikad nisu dovoljni. Ako želite pozitivan ishod u bilateralnim odnosima i mogućnost da rješavate većinu međunarodnih pitanja, to će zaista zahtjevati lične susrete”.

Pred izlazak novinara iz prostorije, Trump i Putin su se čvrsto, ali kratko rukovali.

Pored Trumpa je sedeo američki državni sekretar Rex Tillerson, a pored Putina ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Predsjednici SAD i Rusije danas i sutra učestvuju na samitu grupe industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G-20) u Hamburgu.

 

NV / Beta / foto NAP

Na vrh