Trump: Istraga protiv Kine, ovo je samo početak

15. Aug 2017. | 09:44 | NV
trump

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump dao je nalog da se ispita mogućnost pokretanja istrage protiv Kine zbog navodne krađe američke tehnologije i intelektualne svojine, piše danas.rs.

Nakon što je potpisao izvršni akt, Trump je rekao da će protiv Kine biti preduzete još neke mjere u oblasti trgovine, prenioo je AP. “Ovo je samo početak“, kazao je Trump pošto je u Bijeloj kući potpisao nalog.

Ovom akcijom predsjednik SAD je uradio ono što je nagovjestio kada je rekao da Kina nije ispunila njegova očekivanja u vezi sa razvojem nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje.

Trump je objasnio da želi da Ministarstvo trgovine detaljno prouči praksu Kineza da primoravaju američke kompanije da sa njima dijele intelektualnu svojinu kako bi dobili pristup najmnogoljudnijem svjetskom tržištu i drugoj ekonomiji svijeta.

Kina se još nije oglasila na ove najave iz Bijele kuće.

Trgovinski rat, ili značajniji poremećaj u trgovini, SAD i Kine sigurno bi doveo do velikih promjena na globalnom nivou i prozrokovao otvaranje drugih tema u odnosu dvije sile.

Nedavno je Trump potpisao i sankcije prema Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji. Koliko će daleko ići u slučaju Kine ostaje da se vidi.

 

NV

Na vrh