Trump izjavio da je otvoren za razgovore s liderom Sjeverne Koreje

6. Jan 2018. | 23:00 | NV
kim-trump reuters

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je večeras da je otvoren za razgovore s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom izražavajući nadu da će nešto dobro proisteći iz predstojećih razgovora predstavnika dvije Koreje, javila je agencija AP.

Trump je novinarima u predsjedničkoj rezidenciji u Kamp Davidu rekao da je “uvijek vjerovao u razgovor” i ocijenio najavljeni dijalog zvaničnika dvije Koreje kao “veliki početak”, prenosi Beta.

“Bilo bi to odlično za čitavo čovječanstvo, ako nešto bude od tih razgovora”, dodao je Trump.

Sjeverna Koreja je prije dva dana prihvatila dijalog sa Južnom Korejom o predstojećim Zimskim olimpijskim igrama (ZOI).

Odluka Pjongjanga saopštena je nekoliko sati pošto su Sjedinjene Američke Države pristale da odlože zajedničke vojne vježbe sa Južnom Korejom.

Sastanak bi trebalo da se održi u pograničnom gradu Panmunjomu.

Uprkos tenzijama zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga i upozorenjima Kim Jong-una da bi “zategnuta situacija” mogla da utiče na Zimske olimpijske igre, sjevernokorejski lider je u novogodišnjoj poruci rekao da bi uskoro moglo da doše do sastanka delegacija dvije zemlje.

Južna Koreja je domaćin ZOI od 9. do 15. februara, dok Paraolimpijske igre počinju 9. marta, podsjeća Beta.

Inače, razgovori dvije Koreje mogući su i zbog predsjednika Južne Koreje Moon Jae-ina koji se zalaže za razgovore sa Sjevernom Korejom, a vlast je preuzeo u maju prošle godine.

Sa druge strane, Sjeverna Koreja je dugo vremena tražila direktne pregovore sa Washingtonom, a koje je do sada Bijela kuća odbijala.

 

NV

Na vrh